PontMeyer

P E R S B E R I C H T

Zaandam, 26 augustus 2009

Resultaten PontMeyer eerste halfjaar 2009


· Omzet nam af met 21,3% tot ¤ 178,3 miljoen (H1 2008: ¤ 226,7 miljoen)


· Volumedaling 17,0%


· Kostenniveau afgenomen met 4,8% (¤ 2,3 miljoen)


· Operationeel resultaat vóór afschrijving goodwill en bijzondere posten ¤ -2,5 miljoen (H1 2008: ¤ 9,0 miljoen)


· Reorganisatielast genomen van ¤ 10,3 miljoen


· Nettoresultaat ¤ -10,9 miljoen (H1 2008: ¤ 5,0 miljoen)

De heer Schouten, bestuursvoorzitter van PontMeyer: "Het marktsegment waarin PontMeyer actief is, kenmerkte zich in de eerste helft van 2008 nog door redelijke prijzen en een volle benutting van de Nederlandse bouwmarkt. De effecten van de economische crisis in de eerste helft van 2009 zijn erg groot in onze markt en de algemene verwachting is dat deze effecten na de bouwvak nog sterker voelbaar zullen zijn. De vraag naar hout- en bouwproducten is fors teruggezakt en dat maakt aanpassing van onze organisatie noodzakelijk. In het licht van deze omstandigheden hebben wij passend gereageerd op de moeilijke markt. Veel energie is gestoken in het opstellen van een goed reorganisatieplan, waarmee het kostenniveau structureel wordt verlaagd, maar tevens onze commerciële slagkracht behouden blijft. De eerste effecten van de reorganisatie zullen in het tweede halfjaar zichtbaar worden. Gezien de onzekere marktomstandigheden doet PontMeyer geen uitspraak over de ontwikkeling van de resultaten in de tweede helft van 2009."

Toelichting op de resultaten
De omzet is ten opzichte van het eerste halfjaar van 2008 met 21,3% afgenomen van ¤ 226,7 miljoen tot ¤ 178,3 miljoen. Deze afname is te verklaren door een afname van het volume (17,0%) en daling van de gemiddelde prijs (4,3%). De brutomarge nam af van 25,0% in het eerste halfjaar van 2008 tot 24,1% in het eerste halfjaar van 2009. De daling wordt veroorzaakt door prijsdruk in het algemeen en het gebruik van goedkopere houtsoorten in het bijzonder. De voorraadresultaten in het eerste halfjaar van 2009 zijn vergelijkbaar met 2008.

Door een verdere verbetering van de efficiency van de organisatie nam het kostenniveau af met 4,8%.

Om zich aan te passen aan de gewijzigde marktomstandigheden is PontMeyer een reorganisatietraject gestart, waardoor het kostenniveau structureel zal worden verlaagd en de commerciële slagkracht behouden blijft. Hiertoe is in het eerste halfjaar een reorganisatievoorziening getroffen van ¤ 10,3 miljoen.

In alle business units lagen de resultaten beneden het niveau van vorig jaar, met name veroorzaakt door lagere volumes als gevolg van de afgenomen vraag in de markt.

Vooruitzichten
De effecten van de economische crisis werken fors door in de markt waarin PontMeyer actief is. Een afnemend investeringsniveau in het bedrijfsleven gecombineerd met een forse afname van het aantal verkochte nieuwbouwwoningen hebben een sterk negatief effect op de ontwikkeling van de bouwproductie. De algemene verwachting is dat de vraag in de tweede helft van 2009 verder zal terugzakken.

/ / / / / / /

Profiel
PontMeyer N.V. is een vooraanstaande leverancier van hout en materialen voor de bouw in Nederland. Het concern heeft ongeveer 1.000 medewerkers in dienst, verspreid over 52 vestigingen in Nederland. Dankzij een klantgerichte marktbenadering, een groeiend, innovatief en aansprekend producten- en dienstenaanbod, fijn vertakte geografische spreiding en een hoge servicegraad is PontMeyer een toonaangevende, betrouwbare en onmisbare partner voor bouwend Nederland.