Ingezonden persbericht


Media alert

26 augustus, 2009

Organisaties meten winst uit outsourcing niet

Slechts 43 procent van de CIO's en CFO's brengt uitgaven outsourcing in kaart

Uit onderzoek van Cognizant, dienstverlener in IT-consultancy, technologie en Business Process Outsourcing (BPO), blijkt dat Europese C-level managers de ROI (Return on Investment) van geoutsourcete taken niet of slecht meten. Dit terwijl ze vaak miljoenen per jaar spenderen aan bedrijfskritische outsourcing-projecten. Volgens een rapport van Gartner* was dit zelfs een bedrag van 42 miljard dollar in 2008.

Het onderzoek is uitgevoerd door Cognizant in samenwerking met Warwick Business School onder CIO's en CFO's van de grootste Europese organisaties in de Benelux, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Scandinavië. Minder dan de helft (43%) van alle CIO's en CFO's heeft een poging gedaan om de financiële impact te meten van outsourcing binnen hun organisatie. Ruim een derde (37%) geeft toe nog geen poging te hebben gedaan om de ROI te meten en twintig procent weet niet of ze het überhaupt ooit hebben gedaan. Van de organisaties die het wel ooit hebben geprobeerd te meten is slechts één op de vijf heel zeker van de kwaliteit van die meting. Beslissingen over de toekomstige bedrijfsstrategie worden bij het management gemaakt zonder dat zij de financiële voordelen ervan kennen. Ruim driekwart (78%) van de managers die in het afgelopen jaar minder is gaan outsourcen geeft aan dat er geen duidelijkheid is over de waarde van de investering. Echter, ze hebben geen bewijs om dit te onderbouwen.

De meerderheid van de respondenten besteedt jaarlijks tussen de vijf en honderd miljoen dollar aan outsourcing (29% meer dan 50 miljoen dollar). De metingmethodes die door de Europese managers worden ingezet blijven erg vaag en omvatten zelfs 'handmatige calculaties'. Managers weten vaak wat het kost, maar niet wat de meerwaarde is. Verder komt uit het onderzoek naar voren dat CFO's beter moeten worden ingelicht door de CIO's waarmee zij samenwerken over de impact van outsourcing. Slechts 37 procent van de respondenten zegt tevreden te zijn met de terugkoppeling van de voordelen van outsourcing door de CIO.

"Outsourcing biedt duidelijke lange en korte termijn voordelen voor de business", zegt Santosh Thomas, Vice President Continental Europe. "Het onderzoek toont echter aan dat veel organisaties kansen missen wanneer ze de impact van outsourcing binnen het bedrijf niet goed meten. Het lijkt alsof het management beslissingen maakt op het gebied van outsourcing die gebaseerd zijn op kostenbesparing op de korte termijn, wat erg belangrijk is. Echter, de impact van outsourcing gaat veel verder dan de kostenvoordelen op het gebied van arbeid, vaardigheden en andere kostenvoordelen. De beste ourtsoucing-relaties brengen significante verbeteringen met zich mee op het gebied van operationele flexibiliteit en zakelijke processen. Toch hebben organisaties overduidelijk hulp nodig om de waarde van deze samenwerkingsverbanden op de lange termijn te communiceren en te meten."


* Jaarlijks overzicht outsourcing contracten (2008)

(462 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Altijd als eerste de laatste persberichten van Cognizant via deze RSS-feed: http://www.octanewire.com/nl/rss.php?client=14

Over het onderzoek

* Aan het onderzoek hebben 263 CIO's (51%) en CFO's (49%) deelgenomen uit de Benelux, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Scandinavië
* Alle organisaties hebben een omzet van meer dan $500 miljoen; 71% meer dan $1 miljard en 22% ruim $6 miljard
* Hieronder een overzicht van de sectoren waarin de deelnemende organisaties werkzaam zijn: o 37% manufacturing, energie, nutsbedrijven en logistiek o 22% financiële dienstverlening
o 15% detailhandel
o 12% internet, media & entertainment
o 7% telecom
o 6% farmaceutisch
o 2% overig

Over Cognizant
Cognizant (Nasdaq: CTSH) is een vooraanstaande dienstverlener in IT-consultancy, technologie en Business Process Outsourcing (BPO). Cognizant werkt samen met klanten om hun bedrijfspositie sterker te maken. Zij doen dit met hun wereldwijde kennis van technologie, innovatie en de industrie. Met meer dan 50 locaties wereldwijd en zo'n 63.700 medewerkers (31 maart, 2009) combineert de organisatie een uniek onsite/offshore leveringsmodel met een cultuur gericht op klanttevredenheid. Cognizant is genoteerd op de NASDAQ-100 Index en de S&P 500 Index. Verder is Cognizant een Forbes Global 2000-organisatie en wordt genoemd als top IT-organisatie in BusinessWeek's Hot Growth en Top 50 Performers. Meer informatie: www.cognizant.com.

Forward-Looking Statements

This press release includes statements which may constitute forward-looking statements made pursuant to the safe harbor provisions of the Private Securities Litigation Reform Act of 1995, the accuracy of which are necessarily subject to risks, uncertainties, and assumptions as to future events that may not prove to be accurate. Factors that could cause actual results to differ materially from those expressed or implied include general economic conditions and the factors discussed in our most recent Form 10-K and other filings with the Securities and Exchange Commission. Cognizant undertakes no obligation to update or revise any forward-looking statements, whether as a result of new information, future events, or otherwise.