Ingezonden persbericht


Passionned: 'Lokale overheid kan miljoenen uitsparen met kant-en-klaar raamwerk'

Voorbij NORA, voor elkaar: beleidskaarten, informatie-, verandermanagement en technologie in één overzichtelijk rapport

Leusden, 26 augustus 2009 - In het fonkelnieuwe Passionned rapport 'Informatie als sleutel tot uitmuntende overheidsprestaties' wordt op heldere wijze beschreven hoe lokale overheden hun voordeel kunnen doen met het kant-en-klare Informatie- en Prestatiemanagement Raamwerk voor Gemeenten. Tegen de achtergrond van het 9-vlaks model van professor Maes wordt antwoord gegeven op de volgende vraagstukken:


· Prestatiemanagement en beleidskaarten: hoe organiseren we van hoog tot laag prestatiemanagement binnen de gemeentelijke organisatie?
· Informatiemanagement en -architectuur: op welke wijze weten we bruggen te bouwen tussen de verschillende gemeentelijke diensten en ICT?
· Veranderroutes en -management: hoe maken we informatie- en prestatiemanagement tot een buitengewoon succes?
· Technologie en leveranciersmanagement: welke technologieën zijn beschikbaar om dat te realiseren en hoe maken we een keuze daartussen?

Het nieuwe raamwerk biedt een flink aantal voordelen: ten eerste gaan wij niet opnieuw het wiel uitvinden, minstens 80% is herbruikbaar. Het raamwerk beschikt over klant-en-klare beleidskaarten met kritische succesfactoren (KSF-en) en kritische prestatie-indicatoren (KPI's) die gemakkelijk kunnen worden aangepast.

Ten tweede bevat het een zeer heldere informatie-architectuur met legenda als referentie en communicatiemiddel om het alignment te realiseren tussen business en ICT. "Bij juiste toepassing van het raamwerk is het niet ondenkbaar dat gemeenten miljoenen euro's besparen over meerdere jaren." aldus Daan van Beek, research director Passionned en auteur van 'Sturen naar een intelligente overheid'.

Ten derde geeft het raamwerk perspectief op de Nederlandse Overheid Referentie Architectuur (NORA) - en de daarvan afgeleide Gemeentelijke Model Architectuur (GEMMA) - en hoe er mee om te gaan. Een veelgehoorde klacht is dat men NORA en GEMMA lastig vindt om toe te passen vanwege de hoge abstractie. "Lang niet alle managers en bestuurders begrepen het verhaal." schrijft Rolf op digitaalbestuur.nl.

Tot slot: het raamwerk is integraal waardoor juist de samenhang tussen informatie-, prestatie-, verandermanagement en technologie goed uit de verf komt. Ideaal voor gemeentebestuurders en -managers, die willen regisseren en hierin willen excelleren.

Meer informatie: http://www.passionned.nl/publicaties/informatie-en-prestatie-management-raamwerk-voor-gemeenten.htm

De rapporten en boeken van Passionned gaan de hele wereld over. Duizenden exemplaren zijn inmiddels verkocht. Passionned is mede bekend om de Business Intelligence Awards, de National BI Survey, de ETL en de BI Tool Survey. Passionned heeft een sterk groeiende klantenkring in de publieke sector en het bedrijfsleven. Het rapport kan door persbureaus en journalisten worden opgevraagd voor review. Neem contact op met Passionned.



Ingezonden persbericht