Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hoe verdien je als ZZP'er in de ICT-sector een goede boterham ten tijde van crisis?

Hoofddorp, 26 augustus 2009 - Organisaties snijden in de ICT-kosten door minder externe ICT'ers in te zetten en scherpere tarieven af te dwingen. De overheid stimuleert deze besparingen door aan te sturen op het reduceren van de tarieven van ICT-professionals met 20 procent. ZZP'ers zien hierdoor hun inkomsten verminderen. HeadFirst, kennisbemiddelaar van ICT-professionals, geeft als onderdeel van het MVO-initiatief, tips aan ZZP'ers hoe ze zelfs tijdens de crisis een goed belegde boterham kunnen blijven verdienen.

Het onderhandelen over scherpere tarieven is voor bedrijven de belangrijkste methode om de ICT-kosten te verlagen. Ook wordt bezuinigd op de inhuur van extern personeel. Een andere kostenbeperkende maatregel is dat ondernemingen de ICT-infrastructuur verder standaardiseren. Rick Kruiswijk, algemeen directeur HeadFirst: 'We merken dat freelance ICT-professionals nerveus reageren op deze maatregelen en trends. Zij staan bij onderhandelingen minder sterk dan enige tijd geleden. Ze hebben te maken met meer concurrentie en zijn daardoor genoodzaakt hun tarieven te verlagen. Het is raadzaam voor ZZP'ers mee te veren met eisen van de opdrachtgever, maar wel tot een bepaalde grens. Onze tips kunnen hierbij helpen. Door bijvoorbeeld op eigen kosten te besparen, kan de ZZP'er het uurtarief verlagen en houdt hij onderaan de streep toch hetzelfde over.'

Tips van HeadFirst

* Weet wat je kunt en wat je waard bent en breng dat goed over op de opdrachtgever.
* Een ZZP'er is vaak gespecialiseerd in een bepaald vakgebied. Juist deze specialistische kennis verantwoordt het uurtarief. Leg goed uit aan je potentiële opdrachtgever wat je kunt en waarom dit een bepaald uurtarief rechtvaardigt. Een goed opgestelde CV en motivatie dient hiervoor ter ondersteuning en een kennisbemiddelaar kan je helpen bij het aanbieden van jouw kennis en kunde.
* Ken je opdrachtgever.

* Staat de opdrachtgever onder tijdsdruk met de opdracht? Heeft de onderneming al eerder een soortgelijke opdracht uitbesteed? Dit zijn punten die je van tevoren dient uit te zoeken.
* Breng je tarief omlaag door creatief te zijn. Door middel van het creatief omgaan met reiskosten, onkostenvergoedingen en andere additionele kosten, kan je het uurtarief toch omlaag brengen.
* Weet wie je bemiddelaar is.

* Wees zelfbewust met wie je zaken doet. Door direct met een kennisbemiddelaar te werken, omzeil je prijsopdrijvende kettingconstructies. En meld je aan bij een kennisbemiddelaar die een ontzorgpakket aanbiedt en duidelijk aangeeft wat je daarvoor krijgt.

Kruiswijk: 'Onze tips kunnen de ZZP'er een eind op weg helpen. De arbeidsmarkt is klaar voor flexibele arbeid. Maar daarbij zijn het vaststellen van een aantal zekerheden, het creëren van een basis van vertrouwen en het scheppen van duidelijkheid, wel essentiële voorwaarden.'

HeadFirst heeft naast de tips voor ZZP'ers een vast tarief van 3,- euro per uur. ZZP'ers worden voor dit bedrag niet alleen rechtstreeks gekwalificeerd, geselecteerd en bemiddeld. De kennisbemiddelaar ontzorgt hen ook door te helpen bij het vinden van vervolgopdrachten. Daarnaast krijgen freelance ICT-professionals bij HeadFirst de mogelijkheid een beroepsaansprakelijkheidsverzekering tot 4 miljoen euro af te sluiten, goedkoop een leaseauto te rijden, krijgt men gegarandeerd binnen 30 dagen betaald en maatwerk in bijvoorbeeld het aanpassen van contracten.

Over HeadFirst
HeadFirst is vanaf begin jaren negentig een onafhankelijk kennisbemiddelaar die vraag en aanbod koppelt van tijdelijk werk voor professionals bij grote en middelgrote organisaties, met name op het gebied van ICT. Het bedrijf is gevestigd in Hoofddorp en heeft in 2008 een omzet van ¤ 2000 miljoen behaald. De kennisbemiddelaar zet per werkdag gemiddeld 2.000 professionals rechtstreeks aan het werk bij opdrachtgevers. HeadFirst draagt zorg voor de gehele keten, van het selectieproces tot het regelen van contractzaken en het vastleggen en afwikkelen van financiële en arbeidsrechtelijke verantwoordelijkheden. Daarnaast biedt de onderneming een breed palet aan opleidingen, motivatieprogramma's en kortingsregelingen voor aangesloten freelancers. HeadFirst werkt voor grote opdrachtgevers bij de overheid, het bank- en verzekeringswezen en nutsbedrijven. Voor meer informatie zie www.headfirst.nl