VVD



25-8-2009

VVD: `CDA ziet eindelijk het licht!'

De VVD is verheugd dat het CDA eindelijk het VVD-plan steunt om ontwikkelingsgeld ook te gebruiken voor veiligheidszaken en daagt het CDA dan ook uit om hier direct werk van te maken.

Uit de maandag gepresenteerde CDA-nota `Van hulp naar investeren', blijkt dat het CDA nu wèl bereid is om een gedeelte van het OS-budget ter beschikking te stellen aan andere ministeries. Zo zou Defensie de training van Afghaanse politieagenten kunnen betalen met geld voor ontwikkelingshulp.

VVD-woordvoerder Arend Jan Boekestijn: "Het heeft lang geduurd, maar eindelijk geeft het CDA toe dat de VVD gelijk heeft. Ontwikkeling kan niet zonder veiligheid. Het is dus onzin om schotten te laten bestaan tussen de Defensie- en OS-begroting. Ik nodig het CDA uit om samen met de VVD nu hierover afspraken te maken en deze tijdens de begroting dit najaar al te implementeren", aldus Boekestijn.

"De titel van de CDA notitie: `Van hulp naar investeren', is prachtig", zegt Boekestijn. "Het is alleen teleurstellend dat die gedachte in de nota niet verder wordt uitgewerkt. De VVD-nota die in november verschijnt, zal hier diep op ingaan."

Voorts pleit het CDA om kansrijke initiatieven uit niet-partnerlanden ook te financieren. Dit streven is ingegeven door de NGO's die dichtbij het CDA staan en actief zijn in niet-partnerlanden. Probleem is natuurlijk dat dit streven leidt tot verdere versnippering.

Het CDA bepleit ook het bastion ontwikkelingssamenwerking open te breken. Boekestijn: "Dat is mooi, maar er staan geen voorstellen in de nota om de wereld van de NGO's te hervormen."

Ten slotte wil 56 procent van de CDA-achterban een verlaging van het OS-budget (peiling Maurice de Hond). "Daar denk de CDA-Tweede Kamerfractie kennelijk anders over", aldus Boekestijn.


25 augustus 2009

Arend Jan Boekestijn: a.boekestijn@tweedekamer.nl