Raad van State vernietigt circusverbod Winschoten


WINSCHOTEN, 20090826 -- De Raad van State heeft zojuist uitspraak gedaan in het Hoger Beroep dat de Gemeente Winschoten had aangespannen tegen de uitspraak van de Meervoudige Rechter in de Provincie Groningen. De Hoge Raad vernietigt het circusverbod van de gemeente Winschoten.

De Commissie Klassiek Circus had ook geen andere uitspraak verwacht. De burgemeester van Winschoten beroept zich op het "feit" dat er in de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (Gwwd) niets zou zijn geregeld betreffende circusdieren. Ze gaat daarmee voorbij aan het gegeven dat de artikelen 36 en 37 óók voor circussen gelden. Daarmee vervalt het bij Gemeentewet geregelde recht dat gemeenten zelf bepalingen mogen opstellen in het geval hogere wetgeving in gebreke blijft. Het verbieden van circusdieren is daarom voorbehouden aan de minister.

Voor de gemeente Winschoten betekent dit niet alleen dat ze de speelvergunnning voor Circus Herman Renz niet hadden mogen weigeren; het plaatselijk verbod is vernietigd.

Ook de gemeenten Alphen aan den Rijn en Heemskerk mogen dus geen circussen verbieden. Uitgerekend vanavond vindt in Heemskerk de hoorzitting plaats van de bezwaarcommissie die meerdere bezwaren in behandeling heeft betreffende het voorgenomen circusbeleid van Heemskerk.

De uitspraak komt een maand na de publicatie van het onderzoek naar het welzijn van circusdieren dat het ministierie in 2008 heeft laten uitvoeren. Daaruit bleek dat er geen noodzaak is voor een verbod op circusdieren.

In Amsterdam heeft de Commissie Klassiek Circus intussen voldoende handtekeningen verzameld om een burgerinitiatief op te starten om circussen in de hoofdstad niet te verbieden.





Ingezonden persbericht