Smoes zet oudere werknemer buiten spel


ALMERE, 20090827 -- Ondanks een wettelijk verbod, maken bedrijven én overheden zich nog steeds schuldig aan discriminatie van oudere werknemers. Dat blijkt uit het vooronderzoek van Amender B.V. op het gebied van het stimuleren van diversiteit op de werkvloer.

Uit dit vooronderzoek dat Amender verrichtte onder 200 oudere werknemers binnen de ICT sector, bleek dat deze gemiddeld vijf maanden langer solliciteren dan jongeren, en daarbij bovendien per maand vijf keer zo veel sollicitatiebrieven schrijven. Dit strookt met onze ervaring met recruitment afdelingen. ,,Competente mensen krijgen de meest zotte smoezen te horen in hun afwijzing. Te weinig ervaring, bijvoorbeeld. Waarna de baan naar een jonger persoon gaat die écht weinig ervaring heeft. Dat doen niet alleen bedrijven; dat doet ook dezelfde overheid die ons vraagt tot ons 67ste door te blijven werken.'', aldus Nel Peijffers, oprichter van Amender B.V.

Peijffers wil de bonden en werkgeversorganisaties betrekken bij deze problematiek die bedrijven en overheden te wachten staan wanneer zij zich blijven richten op `jonge en dynamische' werknemers.

,, In 2012 gaat een historisch aantal mensen met pensioen. De vergrijzing neemt dan echt ernstige vormen aan. De huidige crisis gaat voorbij. Er zal grote behoefte zijn aan alle beschikbare capaciteit. Als je werkloze vijftigers nu aan de kant laat staan, heb je straks ook niets meer aan hen, omdat ze er dan al te lang uit zijn.'', vervolgt Peijffers.
Dat het zonde geld is te investeren in een oudere is volgens Peijffers een verkeerde perceptie. ,,Uit onderzoek blijkt dat de generatie Y (werknemers tot 35 jaar) gemiddeld vier jaar bij één baas blijft. Je investeert dan dus in de medewerker ten gunste van een ander bedrijf. Neem je een vijftiger aan, dan heb je daar waarschijnlijk nog 17 jaar plezier van. Vitaal blijkt bovendien belangrijker dan jong. Een dertiger kan al volledig bedaagd en uitgeblust zijn, terwijl er volop vijftigers rondlopen die nog helemaal fris zijn en vol goede ideeën zitten. Dat zij aan de kant staan is niet alleen een menselijk drama, maar ook pure kapitaalvernietiging.''

Over Amender B.V.

Amender is een onafhankelijk adviesbureau dat organisaties ondersteunt wanneer zij geconfronteerd worden met de noodzaak voor organisatorische veranderingen . Onze expertise richt zich met name op het gebied van ICT, HR en outsourcing. Amender hanteert een vernieuwende methode om bedrijven van a tot z te begeleiden, waarbij onze inhoudelijke ICT kennis, proces kennis, maar ook kennis van de mens toegevoegde waarde biedt bij projecten die heel wat voeten in aarde hebben. Maatschappelijk ondernemen is de drijfveer van de organisatie en gelukkig staat Amender hierin niet alleen. Amender werkt in deze nauw samen met Paul van Zwam van Rightsourcing Consultancy en Barre Dijkstra van Durable Business Consultancy B.V. Deze hebben beiden een succesvolle carrière verruild voor het zelfstandig ondernemerschap om gezamenlijke klanten een volwaardige dienst aan te bieden, met oog op continuïteit. Deze hebben hun sporen inmiddels verdiend in de ICT, HR, Change management en het optimaal sourcen van ICT vraagstukken.