Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 25-08-2009

Televisie
EÉNVANDAAG
Uitzending woensdag 26 augustus
Nederland 1 - 18.15 uur

ONDERWERPEN EÉNVANDAAG WOENSDAG 26 AUGUSTUS

Minister Koenders op Zomerstage
Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) maakt in de serie Ministers op Zomerstage bij EENVANDAAG een reportage over micro-kredieten in Nederland. Hiervoor ging hij langs bij twee startende ondernemers die bij de banken nul op rekest kregen toen ze krediet zochten voor het starten van hun onderneming. Uiteindelijk wendden zij zich tot de stichting Qredits die hen de benodigde lening verstrekte.

Koenders ging onder andere op bezoek bij een mode-atelier en een startende ondernemer die met een verkoopwagen 'Kip van het spit' verkoopt. Hij zoekt uit waarom de banken deze mensen niet aan krediet kon helpen, terwijl deze stichting dat wel kan. Speelt de crisis een belangrijke rol?

Uiteindelijk maakte minister Koenders een item van zes minuten voor EENVANDAAG. In de uitzending is in de 'making of' te zien hoe deze reportage tot stand komt.

De reportage van journalist/minister Koenders is de laatste in de serie 'Ministers op Zomerstage' bij EENVANDAAG.

Westerschelde: ontpolderen of niet?
Natuurbehoud en het uitdiepen van de Westerschelde gaan hand in hand. Dat vinden niet alleen de Zeeuwen, maar ook ingenieurs die het gebied als hun broekzak kennen. Ze waren betrokken bij de Deltawerken en begrijpen niet hoe de kwestie heeft kunnen leiden tot zo'n diplomatieke ruzie tussen Nederland in België. Vooral de rol van de Zeeuwse milieufederatie is bedenkelijk. Die adviseerden niet alleen de commissie Nijpels, ze waren betrokken in de Scheldeverdragen, maar zorgen er nu zelf voor dat de zaak escaleert.

Kijk voor meer informatie op: www.eenvandaag.nl