Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 25 augustus  |
|2009                                              |


Openbare besluitenlijst 21 juli 2009 (aanvulling)

1. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten hebben gedeeltelijk goedkeuring verleend aan bestemmingsplan Woongebieden West van de gemeente Bergeijk, hebben goedkeuring onthouden aan het wijzigingsplan Molenstraat 75 Terheijden van de gemeente Drimmelen, hebben verklaring van geen bezwaar t.b.v. gebruik van een gebouw op een agrarisch perceel, tegenover de woning op het adres Kromstraatje 5 te Oud Gastel, als woonruimte i.h.k.v. mantezorg geweigerd, hebben goedkeuring verleend aan wijziging bestemmingsplan Buitengebied Bakenstraat 61 te Etten-Leur, hebben goedkeuring verleend aan het wijzigingsplan Burg. Buijsstraat 22 te Herpt gemeente Heusden, hebben zineswijze ingediend bij de gemeenteraad van Reusel-De Mierden tegen ontwerp bestemmingsplan Kom Hooge Mierde.

Openbare besluitenlijst 28 juli 2009 (aanvulling)

2. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten hebben het wijzigingsplan Molenakker, Peperbus ongenummerd te Gemert van de gemeente Gemert-Bakel goedgekeurd, hebben zienswijze ingediend bij de gemeenteraad van Moerdijk tegen ontwerp bestemmingsplan Kern Klundert, 1e herziening, hebben zienswijze ingediend bij de gemeenteraad van Boxmeer tegen ontwerp bestemmingsplan Sterckwijck, hebben zienswijze ingediend bij de gemeenteraad van Waalwijk tegen ontwerp bestemmingsplan Bedrijventerreinen en BEVI.

Openbare besluiten 5 augustus 2009

3. 'Buitenwonen aan de linten' in het buitengebied van Breda
In Breda kunnen op beperkte schaal woningen worden toegevoegd aan bestaande bebouwing. Dit wordt 'buitenwonen aan de linten' genoemd. De opbrengsten die uit deze bebouwing voortvloeien, worden ingezet voor kwaliteitsverbetering van het buitengebied. De provincie ondertekent hiervoor een overeenkomst met de gemeente Breda.

4. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan gemeente Bergen op Zoom voor het realiseren van een golfbaan met bebouwing, Moerstraatsebaan/Halstersebaan/Heerlesebaan; de gemeete Bergeijk voor uitbreiden winkelpand, Hof 25 te Bergeijk; gemeente Boxmeer voor de bouw van 5 woningen aan 't Stepke te Budel; gemeente Grave voor het oprichten van een woning met garage, Beerschemaasweg ongenummerd; gemeente Loon op Zand voor herbouw van een woning, Kasteellaan 23-25; gemeente Sint-Anthonis voor een vijftal visvijvers een bedrijfsruimte een palingrokerij, een kleinschalige horeca voorziening met winkelruimte, een ontvangstruimte en een excursieruimte, Noordstraat 23 te Wanroij; gemeente Valkenswaard voor herbouw bestaande langgevelboerderij en bouw van 3 woning, Schafterdijk 23 te Valkenswaard.

Gedeputeerde Staten hebben zienswijze ingediend bij de gemeenteraad van Mill en Sint Hubert tegen ontwerp bestemmingsplan Landgoed Princepeel Wilbertoord, hebben zienswijze ingediend bij de gemeenteraad van Gemert-Bakel tegen ontwerp bestemmingsplan BP Doonheide- Boekelseweg, hebben zienswijze ingediend bij de gemeenteraad van Tilburg tegen ontwerp bestemmingsplan Noordoosttangent 2009 I en Noordoosttangent 2009 II, hebben zienswijze ingediend bij de gemeenteraad van Dongen tegen ontwerp bestemmingsplan Buitengebied Dongen, hebben zienswijze ingediend bij de gemeenteraad van Eersel tegen ontwerp bestemmingsplan Chaletpark Dennenoord, hebben goedkeuring verleend aan de gemeente Sint Michielsgestel voor wijziging bestemmingsplan Berlicum Zuid, Sportlaan Berlicum.

Openbare besluitenlijst 11 augustus 2009

5. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Boxmeer voor de bouw van twee woningen, Hapseweg 11, Oeffelt; gemeente Breda,voor het realiseren van een woning in bestaande schuur, Kettingdreef 5, Prinsenbeek; gemeente Breda voor het bouwen van 12 woningen aan de Kloosterstraat 8 t/m 14 te Bavel; gemeente Hilvarenbeek voor de aanleg van een fietspad tussen Haghorst en Moergetel aan de Moergestelseweg en Voerdijk te Haghorst; de gemeente Hilvarenbeek voor herinrichting van het desbetreffende terrein t.b.v. boerenbondwinkel, Tilburgseweg 6 te Hilvarenbeek; gemeente Nuenen voor het gedeeltelijk veranderen van gebruik, Vaarle 6; gemeente Rucphen voor uitbreiding Ski-dome met een functionele hal, Baanvelden 13; gemeente Rucphen voor het bouwen van 17 goedkope starterswoningen en 2 vrije sector woningen; gemeente Veghel voor de uitbreiding van een veevoederfabriek aan de Brugstraat 13 te Erp.

Gedeputeerde Staten hebben het bezwaar van de gemeente Halderberge tegen besluit van GS d.d. 20-01-2009 tot weigeren verklaring van geen bezwaar voor realisatie van een bedrijfsverzamelgebouw op bedrijventerrein Borchwerf II gegrond verklaard, hebben zienswijze ingediend bij de gemeenteraad van Gemert-Bakel tegen ontwerp bestemmingsplan Heibloem, hebben zienswijze ingediend bij de gemeenteraad van 's-Hertogenbosch tegen ontwerp bestemmingsplan buitengebied, hebben zienswzije ingediend bij de gemeenteraad van Landerd tegen ontwerp Projectbesluit Schaijk, hebben zienswijze ingediend bij de gemeenteraad van Gemert-Bakel tegen ontwerp bestemmingsplan buitengebied Gemert-Bakel herziening 0709, hebben ingestemd met concept aanwijzing voor het bestemmingsplan buitengebied van de gemeente Haaren.

Openbare besluitenlijst 18 augustus 2009

6. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Grave voor gebruikswijziging bedrijfsloods Hondsdijk te Escharen; aan de gemeente Rucphen voor uitbreiding bedrijfsruimte, alsmede de realisatie bedrijfswoning, Postbaan 38 te Rucphen.

Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met recreatieve aanwijzing bestemmingsplan buitengebeid 2008 van de gemeente Boxmeer, hebben zienswijze ingediend bij de gemeenteraad van Maasdonk tegen ontwerp bestemmingsplan buitengebied bestemmingsplan Vinkelsestraat 104 - 149, hebben het uitwerkingsplan Brandevoort II/Woongebied I Stepekolk van de gemeente Helmond gedeeltelijk goedgekeurd, hebben zienswijze ingediend bij de gemeenteraad van Waalre tegen ontwerp Projectbesluit Eindhovenseweg 128, hebben het uitwerkingsplan t.b.v. het perceel Stevensstraat 84 te Westerbeek van de gemeente Sint Anthonis goedgekeurd.

Openbare besluitenlijst 25 augustus 2009

7. Zoet of zout Volkerak
Blauwalgen bestrijden op de schaal van het Volkerak-Zoommeer met nieuwe methoden is niet te vergelijken met de experimenten die lopen in zwemplassen van beperkte omvang. Bovendien zijn GS geen voorstander van het toevoegen van milieuvreemde stoffen aan watersystemen. GS achten om die reden een volledig kunstmatig zoet Volkerak-Zoommeer minder duurzaam. Dat antwoordt het college op vragen van het lid van Provinciale Staten, de heer C. Punt ( Brabantse Partij).

8. Brabant Culturele Hoofdstad
De programmabegroting voor BrabantStad Culturele Hoofdstad 2018 wordt besteed aan centrale activiteiten en projecten. Daarnaast zullen de vijf steden en de provincie ieder aangeven hoe zij het eigen beleid en middelen inzetten om bij te dragen aan de kandidatuur voor BrabantStad Culturele Hoofdstad. GS informeren de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur over de programmabegroting voor BrabantStad Culturele Hoofdstad 2018, de bijdrage van de provincie en de bijdrage van de steden en de verdeling van financiën tussen projectuitvoering en -organisatie.

9. Jeugdzorg
Opschonen van de wachtlijsten, betere afstemming met de jeugdzorgaanbieders en matching tussen pleegzorg en residentiele zorg en een verscherpte indicatiestelling. Dat zijn de maatregelen die de provincie, het bureau jeugdzorg en de zorgaanbieders nemen om de stijgende wachtlijsten in de jeugdzorg aan te pakken. Dat blijkt uit een notitie die GS aan de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur zenden. Die wachtlijsten worden langer door een aantal factoren, zo blijkt uit de notitie. De vraag naar jeugdzorg stijgt, de financiering van de groei van de jeugdzorg door het Rijk met incidentele middelen levert problemen op, er worden meer kinderen uit huis geplaatst en kinderen blijven langer in de instellingen opgenomen.

10. Startnotitie masterplan energie
Kiezen tussen drie ambitieniveaus voor het Brabantse energiebeleid. Dat vragen Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant van de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid. Daarbij gaat het om kansen voor de toepassing van nieuwe energietechnologie, het benutten van de sterktes van Brabant, de toepassing van duurzame energiebronnen in de gebouwde omgeving, voor mobiliteit, warmte, biomassa en groene technologie, zonne-energie en de toepassing van decentrale netwerken en opslag.

11. Handleiding duurzame locaties
De Handleiding Duurzame Locaties gaat gemeenten helpen bij de beoordeling van duurzame locaties in verwevingsgebieden. In het kader van de reconstructie van het landelijk gebied mag de intensieve veehouderij zich in die verwevingsgbieden alleen ontwikkelen op duurzame locaties. GS gaat de handleiding bespreken met de statencommissie Ruimte en Milieu.

12. Monitor zuinig ruimtegebruik op bedrijventerreinen
Ten opzichte van 2005 blijkt de ruimte op Brabantse bedrijventerreinen intensiever te worden gebruikt. Wel is regionale verdieping gewenst om de ruimtelijke opgaven te kunnen vaststellen. Dat blijkt uit de Monitor zuinig ruimtegebruik op bedrijventerreinen 2008, een rapport dat inzicht verschaft over het ruimtegebruik op de Brabantse bedrijventerreinen.

13. Invloed internet op detailhandel
Naar aanleiding van een toezegging aan de statencommissie Ruimte en Milieu heeft GS een notitie laten opstellen over de invloed van internet op de detailhandel. Ofschoon de ruimtelijke effecten nog moeilijk zijn te voorspellen, lijkt het erop dat kwaliteit en beleving bij het functioneren van winkelcentra een grotere rol gaan spelen.

14. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten hebben goedkeuring verleend aan bestemmingsplan Partiële herziening Deelenweg 8 te Maren-Kessel van de gemeente Lith (thans Oss), hebben zienswijze ingediend bij de gemeenteraad van Eerstel tegen ontwerp bestemmingsplan Rosheuvel-Boksheidseweg, Eersel, hebben ingestemd met bestemmingplan buitengebeid van de gemeente Baarle-Nassau.

---- --