Gemeente Delft

Beleidsplan Kunst en Cultuur 2009-2012

Kunst en Cultuur tot in de poriën van de stad

Alle Delftenaren moeten mee kunnen doen met en genieten van het Delftse kunst- en cultuuraanbod. Dat is de kern van het Beleidsplan Kunst en Cultuur 2009-2012 dat het college heeft vastgesteld. Het beleidsplan is het kader voor het kunst- en cultuurbeleid in Delft en is in overleg met een groot aantal professionele en amateur cultuurinstellingen in Delft tot stand gekomen.

In de in 2007 vastgestelde Cultuurvisie Delft "Meer dan Blauw" legde het gemeentebestuur de basis voor het Beleidsplan. Het visiedocument is nu uitgewerkt in concrete projecten en activiteiten. Die geven inhoud aan nieuwe verbindingen, samenwerking, het delen van kennis en creatief ondernemerschap.

Wethouder Lian Merkx:"We gaan de stad verder openstellen voor cultuur en creativiteit. Cultuur moet je altijd en overal tegen kunnen komen: binnen, buiten op straat, in de wijken, in de stad. We bieden mensen ruimte, letterlijk en figuurlijk, om mee te doen en zich te ontwikkelen. Wij stellen leegstaande gebouwen beschikbaar en vragen andere partijen om dat ook te doen. Door permanent tijdelijk leegstaande gebouwen creatief in te vullen creëer je levendigheid, krijgen mensen de kans om hun talenten te ontplooien en stimuleren we het cultureel ondernemerschap. Meedoen en cultureel ondernemerschap komt vanzelf als we de juiste omgeving en randvoorwaarden beschikbaar stellen."

Tijdens de voorbereidingsperiode van het Beleidsplan Kunst en Cultuur 2009-2012 is een aantal projecten en activiteiten al van start gegaan, waaronder het programma van het Delft Cultuurjaar 2009 en de Delft Design Business Gift Competition. Ook sloegen de vier grote cultuurinstellingen Theater de Veste, DOK, Erfgoed Delft en Omstreken en het Centrum voor de Kunsten (VAK) de handen ineen met Cultureel Manifest De Kracht van Delft. Zij willen kunst en cultuur in Delft nog meer facilliteren dan nu het geval is. Dit door meer professionele expertise te bieden aan amateurinstellingen en het stimuleren van initiatieven en samenwerkingsverbanden.

Noot voor de redactie (