Ingezonden persbericht


Filmfestivals uit de schaduw van Hollywood

Marijke de Valck wint Boekman Dissertatieprijs voor studie naar filmfestival

Gezamenlijk persbericht

26 augustus 2009

Marijke de Valck wint de eerste Boekman Dissertatieprijs voor haar dissertatie Film festivals: history and theory of a European phenomenon that became a global network. Met dit onderzoek laat De Valck overtuigend zien dat het festivalnetwerk en Hollywood dichter bij elkaar liggen dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Aan de driejaarlijkse prijs is een geldbedrag van ¤10.000 euro verbonden.

Marijke de Valck bestudeerde de geschiedenis van filmfestivals in Rotterdam, Berlijn, Cannes en Venetië. Zij laat zien hoe deze van oorsprong nationale filmfestivals zich ontwikkeld hebben tot een internationaal alternatief circuit. De festivals nemen inmiddels een middenpositie in tussen de mainstream cinema en de avant-garde, zowel in economisch als cultureel opzicht. Volgens De Valck moeten de festivals niet gezien worden als een tegenpool van Hollywood maar is het festivalnetwerk nauw verbonden met Hollywood.

Samen met het NWO-gebied Geesteswetenschappen heeft de Boekmanstichting de Boekman Dissertatieprijs voor kunst- en cultuurbeleid in het leven geroepen. Beide organisaties hopen daarmee meer publieke aandacht te mobiliseren voor wetenschappelijke inzichten die de kwaliteit van kunstbeleid kunnen verhogen. Dit jaar wordt de prijs van 10.000 euro voor het eerst uitgereikt. De prijs is vernoemd naar Emanuel Boekman omdat hij in 1939 in Nederland als eerste promoveerde op het gebied van kunstbeleid.

De Boekmanstichting verzamelt en verspreidt kennis en informatie over kunst en cultuur in beleid en praktijk. Ze stimuleert onderzoek en meningsvorming over de productie, distributie en afname van kunst en cultuur en over het (inter)nationale kunst- en cultuurbeleid. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft tot taak de kwaliteit en vernieuwing van wetenschappelijk onderzoek te bevorderen en maakt zich sterk voor het verbeteren van het carrièreperspectief van wetenschappelijk talent. Tevens wil NWO onderzoekers ondersteunen bij de uitvoering van activiteiten voor kennisbenutting.

De feestelijke uitreiking van de Boekman Dissertatieprijs vindt plaats in de Doopsgezinde Singelkerk, Singel 452, Amsterdam op 11 september van 16.00 u. - 18.00 u. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via secretariaat@boekman.nl onder vermelding van Uitreiking Dissertatieprijs.

Meer informatie over de Boekmanstichting en de Boekman Dissertatieprijs (o.a. namen juryleden en genomineerden) is te vinden op www.boekman.nl