Gemeente Utrecht

2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
95 vragen van de heer T.W. Schipper
(ingekomen 25 augustus 2009)

Onlangs ontving de SP informatie over de verhouding tussen Huishoudelijke Hulp(HH) 1 en HH 2 van Aveant. Er is een schrikbarende daling gaande van het aantal mensen dat HH2 ontvangt. De verhouding was 70% HH2 voor de invoering van de WMO. In januari 2009 was het 53 % en in juni was het al gedaald tot 37 %. Deze daling is tot op heden altijd ontkend. Dit leidt tot de volgende vragen over het indicatiebeleid.


1. Is de verhouding 37% HH2 en 63% HH1 het beeld bij alle aanbieders? Zo nee, hoe kan het dat dit wel het geval is bij Aveant?


2. Is het college het met de SP eens dat een dergelijke daling nooit alleen het gevolg kan zijn van een veranderde noodzaak bij cliënten? Zo, ja wat is hiervan dan de oorzaak?


3. Hoeveel uren wordt er momenteel gemiddeld geïndiceerd per cliënt? En hoeveel uur was dit op 1 januari 2007? Indien er sprake is van een daling, wat is hiervan de oorzaak?


4. Is het indicatiebeleid sinds de invoering van de WMO al geëvalueerd? Zo ja, wat is hiervan dan de uitkomst? Zo nee, waarom niet en wanneer zal dit dan plaatsvinden?


5. Hoe wordt de kwaliteit van de indicatie en het indicatiebeleid getoetst?


6. Welke criteria hanteert de gemeente om te bepalen of HH1 of HH2 noodzakelijk is? En hoe wordt dit in de praktijk toegepast?

---- --