Meer kans op baan

Amsterdam, 26 augustus 2009

Het vertrouwen in de eigen baankansen daalt niet langer en is in augustus zelfs licht gestegen. Dat weerspiegelt de afgenomen onzekerheid over de economie. De werkloosheid zal desondanks oplopen.

Werknemers houden de moed erin als het gaat om hun kansen op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van dinsdag. Van de 63.900 respondenten heeft bijna de helft (46%) er vertrouwen in snel een nieuwe baan te vinden als ze dat zouden willen. Een vijfde (19%) is het met die stelling niet eens of oneens. Ruim een derde (36%) denkt dat het wel even kan duren voordat hij de handtekening onder een nieuw arbeidscontract kan zetten. Toch is de stemming per saldo positief. Het aantal optimisten overtreft het aantal pessimisten.

Behoud van vertrouwen

Het arbeidsmarktvertrouwen neemt niet verder af. Sinds september vorig jaar daalt het vertrouwen in de eigen baankansen, maar de stemming in augustus breekt met die trend. De gemiddelde respondent is in augustus zelfs iets positiever. Eerder deze maand al verbeterde het algemene sentiment over werknemers op de arbeidsmarkt (zie Hogere werkloosheid drukt stemming niet van 4 augustus). Of dit een aankondiging is van verder herstel van het vertrouwen is de vraag, maar positief is in ieder geval dat de stemming niet verder daalt.

Vertrouwen ondanks werkloosheid

Vertrouwensherstel of niet, de stemming bevindt zich nog altijd op een laag niveau. De verwachting van acht op de tien (83%) respondenten is dat de werkloosheid zal oplopen komend jaar, zo bleek vorige maand. Het ING Economisch Bureau gaat uit van een werkloosheid van 8,5% in 2010 (zie ook het Maandbericht Economie van augustus). Dat het vertrouwen zich nu stabiliseert komt vooral door de afgenomen onzekerheid over de economie en arbeidsmarkt. Dat de werkloosheid zal ongetwijfeld stijgen, maar de echte doemscenario's zijn naar de achtergrond verdwenen nu de economie op weg is naar herstel. Dat is reden voor minder pessimisme.

© 2009 ING Economisch Bureau