Ingezonden persbericht


Amsterdam, 26 Augustus 2009

In de nieuwe Hollands Diep:

Dorien Pessers over Wilders
en het fiasco van links

In een interview met Edmond Hofland en Paul Witteman laat Dorien Pessers, als hoogleraar verbonden aan de afdeling Rechtsfilosofie van de UvA en de VU, zich uit over de politieke elite, Geert Wilders en het fiasco van links.

Dorien Pessers: 'Een fenomeen als Wilders en de angsten waar hij op inspeelt en die hij aanwakkert, moeten permanent worden gevoed door de media. Minister Ter Horst zou daarom beter de media ter verantwoording kunnen roepen wegens hun sensationele uitvergroting van Wilders, in plaats van intellectuelen.' En: 'Onwetendheid is het kenmerk van deze crisis. De bankiers wisten niet wat ze verkochten, de toezichthouders wisten niet wat er in de giftige kredietpakketten zat. Economen weten niet hoe de crisis gaat verlopen. Politici weten niet hoe ze de zaken moeten aanpakken. Burgers weten niet waar ze aan toe zijn. Zo veel onwetendheid te midden van een van de grootste financiële en economische crises die we ooit hebben gekend, is natuurlijk een aanfluiting voor de politiek en het openbaar bestuur. Hoe hebben politici en bestuurders ooit kunnen geloven in het zelfsturend en zelfregulerend mechanisme van een mondiale vrije markt? Achteraf gezien getuigt het van een enorme naïviteit en onverantwoordelijkheid om de samenleving aan een dergelijk avontuur uit te leveren.' Ook: 'Dat de politici van die partij (de PvdA, red.) geen gezag hebben, ligt gewoon aan hun eigen krachteloosheid. Maar de opkomst van Wilders is primair de schuld van rechts.'

Verder in het nieuwe nummer van Hollands Diep:

* Vincent van Gogh is terug - Zijn brieven ontrafeld. Een unieke vooruitblik op de nieuwe publicatie van het Van Gogh Museum: Vincent van Gogh - De brieven.
* Frans Weisz' intieme dagboek. Naar aanleiding van de nieuwe film, Happy End: de zeer persoonlijke notities van filmmaker Frans Weisz. De wanhoop, frustratie en euforie van een gedreven filmmaker.
* Paul Theroux over Michael Jackson. Een wonderlijk, nachtelijk telefoongesprek met The King of Pop. 'Ik heb nooit van contact met mensen gehouden.' Plus een bijzondere fotoreportage: Michael Jackson - Man in the Mirror. Het nieuwe nummer (Hollands Diep 13, september/oktober 2009) is vanaf 27 augustus verkrijgbaar.



Ingezonden persbericht