'Korpsleiding hield agenten weg van Hoek van Holland'

HILVERSUM - Politieagenten die afgelopen zaterdag langer op het dancefeest in Hoek van Holland wilden blijven zijn weggestuurd door de korpsleiding. Ook zijn collega agenten die uit andere districten wilden komen assisteren, teruggeroepen. Dat zegt vakbondsbestuurder Henk Joore van politievakbond ANPV in het televisieprogramma EénVandaag. Tijdens het dancefestival braken er rellen uit tussen hooligans en de politie en vielen er door pistoolschoten één dode en meerdere gewonden.

Volgens Joore was al vier of vijf dagen van te voren bekend dat hooligans rotzooi zouden trappen op het feest. De leiding nam die berichten echter niet serieus. Dienstdoende agenten hadden zaterdagmiddag echter het gevoel dat het feest uit de hand zou lopen. "Collega's signaleerden 's middags al dat er massa's mensen naar het terrein kwamen, zoveel dat ze zeiden: 'dit is niet verantwoord' en er melding van hebben gemaakt bij de korpsleiding." Met de meldingen werd echter volgens de bond niets gedaan. "Als je dan als politieleiding daar geen maatregelen voor neemt, wetende dat er een grote club mensen komt die de boel wil verstieren, dan vragen wij ons af: wie geloof je nu? Geloof je de politiemensen op straat of hou je je alleen maar vast aan beleidslijn?", aldus Joore.

Agenten weggestuurd

Volgens Joore is er van de namiddag tot de avond voortdurend gevraagd om extra mensen en om inzet van de ME. Deze verzoeken werden niet ingewilligd. Bovendien werden er mensen naar huis gestuurd. "Het is raar als tegen een uur of half elf mensen vragen: mogen wij blijven, dat die dan weggestuurd worden. Want hun dienst zat erop en men vond het niet nodig dat zij daar langer bleven." Ook agenten van andere districten die hulp wilden bieden werden weggehouden. "Er waren collega's bereid om vanuit andere districten naar Hoek van Holland te gaan maar die werden teruggeroepen, die mochten daar niet naar toe van de meldkamer en de korpsleiding.

In de steek gelaten

De Rotterdamse agenten voelen zich door de korpsleiding in de steek gelaten. "Doordat op een gegeven moment de leiding geen extra personeel heeft ingezet en niet het personeel heeft gestuurd waar om gevraagd is, voelen de collega's zich gewoon in de kou staan.", zo zegt de vakbondsbestuurder.


Noot voor de redactie,