Gemeente Zandvoort


Hondentoilet wordt niet verplaatst

Het hondentoilet naast de tijdelijke Mariaschool wordt voorlopig niet verplaatst. Naar aanleiding van vragen van raadslid Paap (fractie Sociaal Zandvoort) is onderzocht of er alternatieve plaatsen zijn om de Zandvoortse honden te laten poepen. Van de onderzochte locaties blijkt de locatie naast de school echter de minst slechte te zijn.

Druk en dankbaar
Aan de Prinsessenweg maakten vele honden jarenlang druk en dankbaar gebruik van het daar gelegen hondentoilet. Door de bouwwerkzaamheden in het kader van het Louis Davids Carré-project moest deze voorziening echter worden verplaatst. Pal naast de tijdelijke Mariaschool werd een (veel kleiner) hondentoilet gerealiseerd. Hier was niet iedereen het mee eens.

Klachten
Vanwege de klachten over deze nieuwe locatie van het hondentoilet zijn de mogelijkheden onderzocht voor een vervangende en/of tijdelijke locatie voor het hondentoilet. Voor geen enkele plek blijkt echter voldoende draagvlak bij alle belanghebbenden. Daarom zijn van enkele opties de voor- en nadelen op een rij gezet. Geen enkele locatie is optimaal. B&W heeft nu besloten om het hondentoilet op de huidige locatie voorlopig te handhaven. Te zijner tijd komt er een definitieve locatie.

Luchtbehandelingsysteem
Door het aanbrengen van een luchtbehandelingsysteem in de tijdelijke Mariaschool lijken de nadelen van de huidige locatie van het hondentoilet overigens volledig gecompenseerd te kunnen worden. Het luchtbehandelingsysteem wordt in deze zomervakantie aangebracht naar aanleiding van (geobjectiveerde) klachten over het CO2-gehalte in de lokalen. Hierdoor ontstonden concentratie- en fysieke problemen. Het gebruik van het luchtbehandelingsysteem schrijft voor dat ramen en ventilatieroosters gesloten moeten blijven. Dit zal betekenen dat de overlast die de school in de afgelopen maanden heeft ervaren van het hondentoilet, automatisch komt te vervallen. Door de vakantie heeft de gemeente hierover nog niet met de schoolorganisatie kunnen overleggen. De GGD heeft desgevraagd laten weten zich te kunnen vinden in dit voorstel.

Overlast beperken
De overlast van hondenpoep in het centrum zal overigens zeer beperkt zijn als hondenbezitters verantwoord met hun hond blijven omgaan en hondenpoep opruimen, of hun hond begeleiden naar het hondentoilet.

Lees hier de brief met de vragen van raadslid Paap (fractie Sociaal Zandvoort), eerder gepubliceerd op de website van de gemeente Zandvoort