Oranjewoud


Doorbraak in Corona-ontwikkeling

Heerenveen, 26 augustus 2009 - In het kader van het Innovatie Programma Luchtkwaliteit heeft Oranjewoud van Rijkswaterstaat Dienst Verkeer en Scheepvaart opdracht gekregen onderzoek te doen naar verwijdering van stikstofdioxide NO2 met behulp van Coronatechniek. Deze techniek is met name bij tunnels en parkeergarages van belang.

Literatuuronderzoek en eerder uitgevoerde indicatieve proeven geven aan dat verwijdering van NO2 met deze techniek mogelijk is. Nu gaan we de uitdaging aan om dat met de ontwikkelde Corona-reactor ook te bewijzen op semi-praktijkschaal.

Oranjewoud heeft de opdracht gekregen vanwege het al enkele jaren lopend onderzoek naar Coronatoepassingen en de ontwikkeling van de Corona-reactor voor (industriële) luchtbehandeling in een unieke samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven. Het onderzoek naar NO2-verwijdering is een vervolg op een in eerder stadium met TNO en United Consultants Technologies uitgevoerd onderzoek naar de haalbaarheid van tunnelventilatie.

Er loopt inmiddels ook een haalbaarheidsonderzoek voor Coronatoepassing op stallucht voor de verwijdering van geur, ammoniak en zwavelwaterstof.