Socialistische Partij Rotterdam

'Rotterdam kan miljoenen winnen met open source-software'

26-08-2009 * De digitale informatievoorziening van de gemeente Rotterdam kan volgens de SP-fractie een stuk goedkoper, transparanter en veiliger. De uitgaven van de gemeente aan ICT bedragen 288 euro per huishouden per jaar, maar zijn - zeer onterecht - nauwelijks onderwerp van politieke discussie. De SP wil dat Rotterdam het voorbeeld volgt van een aantal andere grote steden, die proberen onder het juk van dure semi-monopolisten als Microsoft uit te komen door het gebruik van open standaarden en en open source software te stimuleren. In de vandaag gepubliceerde notitie Rotterdam, open u! (PDF) doet de SP voorstellen om Rotterdam op ICT-gebied van de achterhoede naar de voorhoede te laten verhuizen.

Volgens SP-bestuurslid en initiatiefnemer Kevin Levie zal kiezen voor open source en open standaarden leiden tot 'betere en toegankelijkere dienstverlening aan de Rotterdammers, tot het stimuleren van de lokale economie, en uiteindelijk tot aanmerkelijk lagere kosten voor ICT'. SP-raadslid Leo de Kleijn, zelf werkzaam als ICT'er, benadrukt het politieke belang van een debat over de automatisering van de gemeente: 'Bij bijvoorbeeld de uitbreiding van het Topsportcentrum zit iedereen er bovenop om te controleren of de miljoenen gemeenschapsgeld wel goed besteed worden. De stad geeft nu 86 miljoen per jaar uit aan ICT. Zonder discussie! Uit mijn eigen werkpraktijk weet ik dat het beter en goedkoper kan.'

Het kabinet heeft in 2007 regels gesteld voor ICT-beleid bij de hele overheid: het gebruik van open standaarden (zoals het ODF-documentformaat) en open source software (zoals Linux of Firefox) moet zoveel mogelijk worden gestimuleerd. Uit interne ambtelijke stukken blijkt echter dat de gemeente Rotterdam slechts met tegenzin van plan is te voldoen aan de basis-eisen van dat 'actieplan-NOiV'. Andere gemeenten, zoals Groningen en Amsterdam, zijn veel verder en doen bijvoorbeeld onderzoek naar open source software op de desktop.

Op dit moment doet de Rotterdamse Rekenkamer onderzoek naar een aantal grote ICT-projecten waar de kosten flink uit de klauwen zijn gelopen, waaronder een project van 26 miljoen aan Oracle voor personeelszaken en financiën. De SP vindt dat Rekenkamer-onderzoek, dat in oktober wordt uitgebracht, een aanleiding om het hele ICT-beleid opnieuw te bekijken en open standaarden en open source software een grotere plaats te geven.

De SP wil dat de gemeente de mogelijkheden van open source-software op de desktops van de 17.000 Rotterdamse ambtenaren onderzoekt, zich aansluit bij de landelijke initiatieven om open standaarden en open source te stimuleren, een plan maakt om de negatieve gevolgen van keuzes voor closed source-software in het verleden te beperken, en zoveel mogelijk gebruik maakt van lokale innovatieve bedrijven voor software-ontwikkeling en hardware-inkoop.