Risico RSI stijgt met 10% Overheid laat RSI-patiënten in de kou staan 27/08/2009 09:30

RSI-vereniging

De risico's om last te krijgen van de spieraandoening RSI stijgt sterk. Uit onderzoek van de RSI Vereniging blijkt dat het aantal uren dat men achter een beeldscherm werkt, sterk stijgt. Bijna de helft van de werktijd wordt nu achter een beeldscherm doorgebracht: 3,7 uur per dag. Beeldschermwerk blijkt een van de belangrijkste oorzaken van de spieraandoening RSI. Ruim 1,8 miljoen mensen, een kwart van de beroepsbevolking, heeft RSI-klachten. Dit aantal neemt toe. De maatschappelijke schade als gevolg van RSI bedraagt circa 2 miljard euro. In Europa is RSI de belangrijkste oorzaak voor verzuim en blijvende arbeidsongeschiktheid.

De RSI Vereniging constateert in het Jaarverslag 2008 dat de overheid minder belangstelling toont voor RSI en de gevolgen ervan. Voorzitter Willem Hollander: "Het lijkt er op dat de overheid RSI accepteert als een gegeven en minder bereid is te investeren in onderzoek naar de oorzaken en methoden om de gevolgen ervan te bestrijden. De overheid laat 400 duizend mensen die ernstige klachten hebben, in de kou staan."

RSI is een verzamelnaam voor klachten, symptomen en syndromen die voorkomen in bovenrug, nek- en schoudergebied, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. De klachten worden doorgaans veroorzaakt door repeterende bewegingen, een langdurige statische houding of een combinatie van beiden. Verder kunnen persoonsgebonden en werkgebonden factoren een belangrijke rol spelen bij het ontstaan, verergeren of het instandhouden van RSI. RSI komt in veel beroepsgroepen voor.

De RSI-vereniging is een onafhankelijke vrijwilligersorganisatie die zich op allerlei fronten inzet voor mensen met RSI. De vereniging geeft voorlichting en informatie over RSI, brengt 'lotgenoten' met elkaar in contact en bevordert onderzoek. Verder voert de vereniging overleg met personen en organisaties die veel met RSI te maken (kunnen) hebben, zoals werkgevers, scholen, universiteiten, onderzoekers en de overheid. Daarnaast wisselt de vereniging informatie uit met onderzoekers, artsen, ergonomen en fysiotherapeuten. De RSI-vereniging is in 1995 opgericht en heeft 1800 leden.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.rsi-vereniging.nl