Batavus investeert in de toekomst: helm bij kinderfiets

27/08/2009 12:02

Batavus B.V.

Hoe help je elk kind dat leert fietsen aan een veilige start? Geef ze om te beginnen een helm cadeau als ze met hun ouders of verzorgers een nieuwe fiets gaan kopen. Immers, fietsen moet je leren en soms gaat dat met vallen en opstaan. Dan kan een helm veel leed voorkomen. Vanuit die gedachte geeft fietsfabrikant Batavus binnenkort een valhelm cadeau bij elke kinderfiets met een wielmaat tot 20 inch.

Ook gelezen? De stichting Consument en Veiligheid heeft gesignaleerd dat kinderen tot zeven jaar steeds vaker een helm dragen op de fiets. Scholen en helmfabrikanten merken dat ook. Ouders zien steeds meer in dat ze de risico's die jonge kinderen op de fiets lopen, kunnen beperken door ze een helm te laten dragen, meldt de stichting.

Van fietsfabrikant Batavus in Heerenveen hoeft er ook geen helmplicht voor alle fietsers te komen. Maar geef je de jongste kinderen zo'n helm cadeau, dan is dat natuurlijk wel een extra stimulans voor de veiligheid. Als het dan ook nog een helm is met spannende vormen en kekke kleuren dan willen die jongste fietsers die ook vast wel opzetten. En dragen ze die niet zelf om de veiligheid, dan toch zeker wel omdat vriendje of vriendinnetje ook zo'n helm op heeft.

Batavus-directeur Rob Beset is een groot voorstander van de gratis helm bij elke kinderfiets: ,,Natuurlijk staat voor ons, net als voor de ouders, de veiligheid van het kind op de fiets voorop. Daar willen wij aan bijdragen door de fietsen zo veilig mogelijk te maken. Kinderfietsen rusten we bijvoorbeeld uit met zowel een terugtraprem als handremmen. Maar die veiligheid kun je ook vergroten via de aankleding van de fietser. Met een helm dus. Je zou ook kunnen zeggen dat Batavus met de gratis helm investeert in de toekomst. Want die beginnende fietsers van nu, die veilig hebben leren fietsen, die willen natuurlijk blijven fietsen als ze groter groeien en dan hebben ze meestal ook een nieuwe fiets nodig.''

De feiten over fietsongelukken spreken ook voor zich. Jaarlijks worden gemiddeld 26.000 jonge fietsers (tot 19 jaar) na een ongeluk behandeld in het ziekenhuis. Ongeveer driekwart daarvan reed zelf op een fiets, de rest zat voorop of achterop. En bij zo'n ernstige val loopt een kwart hoofdletsel op. Hoofdletsel dat met een helm mogelijk te voorkomen was geweest, maar vrijwel zeker te beperken.