VU medisch centrum

Oogheelkunde krijgt mobiele operatie-unit

27 augustus 2009

Oogheelkunde heeft in VUmc een primeur: sinds deze week is daar de surgicube in gebruik, een Nederlandse uitvinding die een kleine revolutie in de operatiekamer teweegbrengt. Een surgicube is een mobiele operatie-unit die in feite 'overal' gebruikt kan worden - als er maar stroom is.

Foto: Mark van den Brink Het apparaat bestaat uit drie wanden en een luchtbehandelingsysteem. De patiënt wordt daar met het te opereren lichaamsdeel onder geschoven Via een schuine wand blaast de surgicube steriele lucht - gefilterd uit de omgeving - waardoor er tot anderhalve meter afstand een steriel veld ontstaat. Zo kan er veilig geopereerd worden. Hoewel eigenlijk allerlei soorten operaties mogelijk zijn, voert oogheelkunde met de surgicube vooral laagcomplexe operaties uit, zoals staar- en ooglidoperaties.

Aangescherpte richtlijnen
Manager oogheelkunde Jacolien Blom is erg enthousiast over de ingebruikname. Waarom was die nodig? Blom: "Toen vorig jaar bleek dat verschillende ziekenhuizen in Nederland niet voldeden aan de aangescherpte WIP-richtlijnen (de wettelijke
infectiepreventierichtlijnen, red.), moesten we vaststellen dat we daar op onze afdeling in VUmc ook niet meer aan voldeden. We zijn niet met opereren gestopt, maar hebben wel snel naar een oplossing gezocht. Die vonden we in de surgicube."
De speciale OK-condities lopen van 1 tot en met 3. Oogoperaties vallen onder conditie 1: een volledig steriele OK. De surgicube voldoet daaraan.

Uitvinder
VUmc is niet het enige ziekenhuis dat gebruikmaakt van deze oplossing. Inmiddels is de surgicube in verschillende ziekenhuizen in Nederland te vinden. Volgens Blom vooralsnog alleen op afdelingen oogheelkunde. "De uitvinder is ook een oogarts", vertelt ze. Het apparaat is namelijk ontwikkeld door het Nederlands Instituut voor Innovatieve Oogheelkundige Chirurgie in Rotterdam. Jacolien Blom vervolgt: "Maar bepaalde plastische chirurgie- en KNO-operaties kunnen volgens mij ook heel goed hiermee worden uitgevoerd. En, hoewel die gemaakt is voor de westerse markt, kan ik me indenken dat de surgicube goed dienst kan doen in ontwikkelingslanden."

Een surgicube kost 57.000 euro, exclusief btw. Blom: "Dat is een behoorlijk bedrag, maar een volledig ingericht OK kost vele malen meer." Is een 'echte' operatiekamer nog wel nodig, of is de surgicube de toekomst? Blom: "De surgicube is erg handig en mobiel, maar we zien dit wel als een tijdelijke noodoplossing om volgens de richtlijnen intra-oculaire operaties uit te kunnen voeren. We streven ernaar dat er een volledig ingerichte OK komt, ook voor gecompliceerdere operaties. We komen daarom regelmatig met een stuurgroep bij elkaar om te onderzoeken wat de kosten en opbrengsten zullen zijn van zo'n volledig ingerichte operatiekamer klasse 1. Op welke termijn die er moet zijn, is nog niet bekend. Daar kan ik niets over zeggen."

Marieke Sjerps

bron: Tracer