Gemeente Oldenzaal


Actueel nieuws

Gemeente onderzoekt rioolaansluitingen in De Essen

gepubliceerd op : 27-8-2009

De gemeente Oldenzaal start begin september 2009 met onderzoeken naar foutaansluitingen op de riolering in woonwijk De Essen.

Dit onderzoek is noodzakelijk omdat het vermoeden bestaat dat sommige huis- en/of kolkaansluitingen op het verkeerde riool aangesloten zijn.

Gescheiden rioolstelsel
Bij de bouw van de wijk De Essen is gekozen voor een `gescheiden rioolstelsel'. Dat betekent dat regenwater en huishoudelijk afvalwater apart worden afgevoerd. Regenwater komt terecht in de vijver aan de Harplaan. Huishoudelijk afvalwater gaat naar de rioolwaterzuiverings- installatie aan de Oude Almeloseweg. Wethouder Frits Rorink: "Wij vermoeden dat sommige huisaansluitingen en kolkaansluitingen op het verkeerde riool zijn aangesloten. Daardoor zou regenwater van bijvoorbeeld het dak kunnen uitkomen in het vuilwaterriool en afvalwater in het regenwaterriool. Als gevolg daarvan kan bij hevige neerslag wateroverlast optreden. Dit komt met name voor in de wijk De Thij. Het rioolstelsel van De Essen staat met de riolering van deze wijk in contact, waardoor fouten in De Essen gevolgen kunnen hebben in andere delen."
Daarnaast vindt er verontreiniging van de vijver aan de Harplaan plaats. Het regenwaterriool mondt uit in deze vijver. Het vermoeden bestaat dat er niet alleen regenwater, maar ook afvalwater in de vijver terecht komt.

Wat gaat de gemeente Oldenzaal onderzoeken?
Om na te gaan of en hoeveel foutaansluitingen er op het riool zijn, inspecteert de gemeente het vuilwaterriool en deels het regenwaterriool.

* Het onderzoek in het vuilwaterriool vindt plaats door middel van een `neveldetectie onderzoek'. In het riool wordt nevel (gelijk aan discorook) geblazen. Wanneer dit uit de straat kolken of regenpijpen tevoorschijn komt, is deze op het verkeerde riool aangesloten.

* Het onderzoek in het regenwaterriool bestaat uit twee onderdelen: in een deel van de wijk wordt een camera door het riool gereden. Deze speurt naar (resten van) afvalwater of sporen daarvan. De aansluiting waaruit dit tevoorschijn komt of is gekomen, wordt aangeduid als mogelijk foutief.

Daarnaast wordt een proef uitgevoerd met temperatuurmetingen met een glasvezelkabel. Gedurende een week wordt iedere 30 seconden op iedere 2 à 3 meter regenwaterriolering de temperatuur gemeten. Uitwijkingen duiden op afvalwaterlozingen op het regenwaterriool. Ter verduidelijking: de temperatuur van water afkomstig van de (vaat)wasmachine, douche of toilet wijkt af van die in het regenwaterriool (of van de regen). Deze verschillen worden gelokaliseerd
en geregistreerd waardoor de fout aangesloten woning op te sporen is.

Op basis van de uitkomsten van de onderzoeken bepaalt de gemeente welke maatregelen er getroffen gaan worden en hoe en wanneer eventueel nader onderzoek uitgevoerd wordt. Bewoners van wijk De Essen ontvangen een folder met daarin meer informatie over het gescheiden rioolstelsel en de verschillende onderzoeken.

Rioolonderzoek De Thij II
Aansluitend op de onderzoeken in De Essen zal ook het vuilwaterriool van De Thij II worden onderzocht met behulp van neveldetectie. Hierover worden de bewoners in een later stadium geïnformeerd.