Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leeuwarden, 27-08-2009

Oproep provinciale milieufederaties aan minister Verburg: Maak aanwijzing 83 Natura 2000-gebieden definitief!

De concept beheerplannen voor 83 Natura 2000-gebieden zijn nagenoeg allemaal voor de deadline van 1 september klaar. De provinciale milieufederaties roepen minister Verburg op om zoals afgesproken deze gebieden nu definitief aan te wijzen als Natura 2000-gebied.

Hoewel voor nagenoeg alle beheerplannen een concept beschikbaar is, ontbreekt het in deze beheerplannen aan een aanpak van het ammoniakprobleem. De minister heeft nog steeds niet de gewenste duidelijkheid gegeven over hoe omgegaan moet worden met de ammoniakuitstoot van onder meer veehouderijen in de directe omgeving van Natura 2000-gebieden. De federaties roepen de minister op om snel duidelijkheid te verschaffen over hoe omgegaan moet worden met ammoniak op een juridisch houdbare manier. Door snel duidelijkheid te verschaffen kan ook rond de ammoniakproblematiek voortvarend gewerkt worden aan verbetering van de voor de natuur zeer onwenselijke situatie.

Het netwerk van Europese natuurgebieden, Natura 2000, is opgezet om de achteruitgang van de natuur te stoppen en een gezonde leefomgeving te scheppen voor dieren en planten. Natura 2000 beslaat 10 tot 15% van het totale oppervlak van Europa. Dit zijn vooral bestaande natuurgebieden waar bijzondere planten, dieren en leefgebieden voorkomen. In Nederland zijn er 162 Natura 2000-gebieden. Nederland is heel belangrijk voor Natura 2000 omdat meer dan een kwart van de verschillende soorten Europese leefgebieden in ons land voorkomen.

Met het programma Ave N@tura 2000! willen de provinciale milieufederaties bijdragen aan het vergroten van het draagvlak voor Natura 2000, bijdragen aan kwalitatief goede beheerplannen en bijdragen aan een tijdige realisatie van de beheerplannen. De federaties doen dit door onder meer de vertegenwoordigers voor natuur in de Natura 2000-gebieden te ondersteunen.