Stadsdeel Amsterdam Centrum


Uitmarkt in het centrum

24 augustus 2009

Van vrijdagavond 28 augustus tot en met zondag 30 augustus vindt de Uitmarkt in de binnenstad plaats. Dit jaar langs de Amstel, aan de kant van De Kleine Komedie (op zaterdag vanaf 12.00 uur en zondag vanaf 13.00 uur).
foto: Maurice Boyer

Drie dagen lang is een deel van het centrum onder meer het toneel van optredens van artiesten, een informatiemarkt, een heus museumeiland in de gracht van de Kloveniersburgwal, speciale kinder- en jongerenprogramma's en uiteraard de befaamde Boekenmarkt.

Een en ander heeft uiteraard wel gevolgen voor de bereikbaarheid van diverse straten en grachten.

Locaties

Vrijdagavond barst het feest los met een daverend programma op de Dam en de Nieuwmarkt. De andere buitenpodia staan op het Binnengasthuisterrein, het Zuiderkerkhof, de Jodenbreestraat en voor Het Muziektheater (Stopera). Bijgaande plattegrond geeft een beeld van de Uitmarktlocatie van dit jaar.

Afsluitingen

Om de publieksveiligheid te kunnen garanderen worden de volgende straten afgesloten voor alle verkeer, met uitzondering van voetgangers:

* de Nieuwmarkt, de Sint Antoniesbreestraat en de Jodenbreestraat, van vrijdag 28 augustus vanaf 16.00 uur tot en met zondag 30 augustus 24.00 uur.

* het Waterlooplein, de Amstel tussen de Blauwbrug en de Halvemaansbrug, de Kloveniersburgwal en de Nes, van vrijdagavond 28 augustus 24.00 uur tot en met zondag 30 augustus 24.00 uur.

Parkeren

De kramen van de Boekenmarkt en de Informatiemarkt zullen in parkeervakken komen te staan. Hiervoor zullen de parkeervakken in de volgende straten gebruikt worden van vrijdag 28 augustus 24.00 uur tot en met zondag 30 augustus 24.00 uur:

* de Amstel (evenzijde) tussen de Blauwbrug en de Halvemaansbrug, de Kloveniersburgwal, de Sint Antoniesbreestraat en de Jodenbreestraat.

U kunt hier dus niet parkeren en de sleepdienst is actief! Voorafgaand aan de Uitmarkt worden waarschuwingsborden geplaatst bij deze parkeervakken. Uw parkeervergunning voor deze plekken is ook geldig in de Plantagebuurt. Daar kunt u uw auto dus parkeren. De precieze omvang van uw parkeergebied kunt u vinden op www.stadstoezicht.amsterdam.nl. De parkeergarage van het Stadhuis/Muziektheater blijft bereikbaar vanaf het Mr. Visserplein. Bewoners die tijdens de Uitmarkt hun auto willen gebruiken, raden wij aan deze voorafgaand aan de Uitmarkt buiten het afgesloten gebied te parkeren. Eventueel kunt u tijdens het weekeinde op vertoon van de bewonersbrief (die bewoners van dit gebied in de bus hebben gekregen) aan de verkeersregelaars de niet-autovrije straten binnen het Uitmarktgebied bereiken.

Laden en lossen

Het is op vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 augustus niet mogelijk om te bevoorraden in het afgesloten gebied. Mocht dit voor u toch nodig zijn, dan is het belangrijk dat dit in de ochtend vóór 10.00 uur gebeurt. U dient daarvoor tijdig contact op te nemen met de organisatie van de Uitmarkt (via tel. 020 626 2656) om de benodigde doorlaatbewijzen te verkrijgen. Om onverwachte situaties voor te zijn, willen we u vragen deze maatregelen ook aan uw eventuele leveranciers door te geven.

Openbaar vervoer

De tramlijnen 9, de Stop&Go en de nachtbussen blijven hun normale route over het Waterlooplein en de Amstel rijden. Tramlijn 14 zal vanaf donderdag 27 tot maandag 31 augustus van de Dam worden omgeleid via het Centraal Station in verband met de opbouwwerkzaamheden van het grote podium. Tijdens de live tv-uitzendingen op vrijdagavond, zaterdagavond en zondagavond zullen de trams op het Damrak/Rokin vanaf een half uur voor aanvang tot direct na afloop van het concert worden omgeleid.

Informatie

De organisatie vraagt uw begrip en medewerking om de Uitmarkt succesvol te laten verlopen. Alle betrokkenen doen in ieder geval hun uiterste best om u zo min mogelijk overlast te bezorgen. Voor het programma van de Uitmarkt kunt u terecht op www.uitmarkt.nl. Ook zijn op diverse plaatsen gratis programmaboekjes te krijgen met alle optredens en activiteiten overzichtelijk op een rij. U kunt de Uitmarktorganisatie op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bellen op telefoonnummer 020 626 2656. Dit nummer is niet bereikbaar tijdens het Uitmarkt-weekend.