Gemeente Vlieland

vogelbroedgebieden Vlieland weer open

De vogelbroedgebieden op Vlieland die tot en met 31 augustus gesloten waren voor het publiek, gaan op 1 september weer open. Ook het zandpad rondom de Kroonâs Polders is dan weer toegankelijk voor publiek. De afsluiting had te maken met de vossenjacht.

Begin juli werden voor het eerst vossen gesignaleerd op Vlieland. Ze richtten veel schade aan onder vogels. Vanwege de schade aan de natuur en het vermoeden van illegale introductie gaf Staatsbosbeheer de wildbeheereenheid opdracht de vossen te bejagen. Besloten werd de afsluiting van de vogelbroedgebieden dit jaar te verlengen tot en met 31 augustus. Daarmee werd de rust in de gebieden vergroot om een snelle uitbreiding van het leefgebied van de vossen te voorkomen. De maatregel schiep duidelijkheid voor de bezoekers. En de afsluiting in het hoogseizoen was ook in het belang van de veiligheid van bezoekers.

De meeste vogels zijn inmiddels vertrokken uit de duingebieden. Het hoogseizoen is voorbij dus er komen steeds minder toeristen. De vossen zijn er helaas nog steeds. Zij hebben hun leefgebied zelfs uitgebreid. De argumenten om de vogelbroedgebieden en het pad rond de Kroonâs Polders langer afgesloten te houden zijn niet langer valide. De jacht gaat wel gewoon door, maar kan nu ook buiten het voormalig afgesloten gebied plaatsvinden. Met de jagers zijn afspraken gemaakt inzake de veiligheid. De afspraken komen overeen met regels die elders in het land gelden voor de jacht.
Het is dus mogelijk dat er gejaagd wordt in gebieden die niet afgesloten zijn. Het is belangrijk te weten dat de jacht plaatsvindt tussen zonsondergang en zonsopgang (dus niet overdag). Toeristen en organisaties die nachtelijke excursies of droppings overwegen worden met klem gevraagd dit het komend najaar met de politie af te stemmen. Gemeente Vlieland
Staatsbosbeheer