Gemeente Leeuwarderadeel


Hoe veilig is onze gemeente? Vul de Veiligheidsmonitor Fryslân in!

28-08-2009 09:18

Achttien Friese gemeenten, waaronder de gemeente Leeuwarderadeel, doen dit jaar voor het eerst mee aan de Veiligheidsmonitor Fryslân, een grootschalig veiligheidsonderzoek onder burgers in de provincie Fryslân. Vanaf 11 september aanstaande worden vragen over veiligheid gesteld aan een aantal inwoners van de Friese gemeenten. Inwoners krijgen vragen voorgelegd als: "Hoe veilig is uw buurt?", "Bent u de afgelopen 12 maanden slachtoffer geweest van een misdrijf?" en "Hoe tevreden bent u over de politie?"

Met de uitkomsten van de Veiligheidsmonitor heeft de gemeente een goed instrument in handen om de veiligheid te verbeteren. Het onderzoek gaat over criminaliteit, onveiligheid, problemen in de buurt, preventiemaatregelen en het optreden van gemeente en politie. Door hele concrete vragen te stellen wordt duidelijk waar gestuurd of bijgestuurd moet worden. De Veiligheidsmonitor is de opvolger van drie verschillende enquêtes die in het verleden onder de bevolking werden gehouden en nu zijn gebundeld. De Veiligheidsmonitor wordt op verschillende niveaus uitgevoerd: landelijk, regionaal en plaatselijk. Het onderzoek bij de Friese gemeenten wordt uitgevoerd door Companen. Het onderzoek wordt in de Friese en de Nederlandse taal afgenomen. In maart 2010 worden de eerste resultaten verwacht.

De benaderde inwoners krijgen een brief waarin een internetadres en een wachtwoord staat om de vragenlijst op internet in te kunnen vullen. Ook kan een schriftelijke vragenlijst opgevraagd worden. De inwoners die geen vragenlijst op internet invullen of schriftelijk aanvragen, kunnen worden benaderd voor een telefonische enquête door het bureau Companen. De te verwachten respons wordt hoog ingeschat. In onze gemeente zullen 600 inwoners gevraagd om mee te doen. Het gemeentebestuur vindt het belangrijk dat de burgers die benaderd worden ook meedoen aan de Veiligheidsmonitor. Alleen bij een hoge respons wordt een goed beeld gekregen van de veiligheidssituatie in onze en de regio. Daar kan vervolgens het veiligehidsbeleid weer op worden afgestemd.

De overige deelnemende Friese gemeenten zijn:
Achtkarspelen, Ameland, het Bildt, Boarnsterhim, Dantumadiel, Dongeradeel, Franekeradeel, Ferwerderadiel, Harlingen, Heerenveen, Kollumerland c.a., Leeuwarden, Lemsterland, Menaldumadeel, Terschelling, Tytsjerksteradiel en Weststellingwerf.
---