Veilig Amsterdam



Stadsdeel Zuidoost: Aanpak van wapenbezit

27 augustus 2009

De aandacht voor de schietincidenten met de daaraan gekoppelde oorzaken en oplossingen was ook deze week overweldigend. Erg verheugd ben ik over de ondersteuning die we ook deze week van de burgemeester en de politie ontvingen.

De burgemeester heeft aan de gemeenteraad laten weten de komende tijd aanvullende maatregelen te willen inzetten om het wapenbezit in ons stadsdeel terug te dringen. Dit door onder andere een intensivering van politietoezicht en van preventief fouilleren. Deze repressieve middelen had ik ook in gedachte toen ik eerder van vakantie terugkwam. Ik ben dan ook tevreden dat mijn roep om hulp in ieder geval tot dit resultaat heeft geleid.

Verheugd was ik verder over de resultaten van de inspanningen van de politie. Niet alleen lukte het hen om in korte tijd zowel een aantal aanhoudingen te verrichten van verdachten van eerdere schietincidenten. Ook wisten ze de afgelopen week bij preventief fouilleeracties weer wapens van de straat te halen. Dit onderstreept maar weer eens dat er nog steeds veel te veel mensen wapens op zak hebben!

Ik ben benieuwd waar deze wapens vandaan komen. Want indien we deze kraan niet weten dicht te draaien, kunnen we blijven fouilleren tot we een ons wegen.

Voor de criminele groep zullen we dan ook vooral moeten blijven inzetten op de repressieve kant. Maar de groep jongeren die met wapens op straat loopt, zullen we daarnaast ook op verschillende fronten moeten werken aan de preventieve kant. Hierbij is het uiteindelijk doel om te voorkomen dat jongeren met wapens op zak lopen.

Veel rottigheid ontstaat wanneer jongeren doelloos op straat hangen. Een van de middelen die we sinds enkele jaren inzetten is een breed aanbod van vrijetijdsarrangementen voor jongeren. Tijdens de zomermaanden kunnen jongeren zich hier werkelijk niet vervelen. We bieden verspreid over het stadsdeel een breed aanbod met gratis activiteiten zoals sport, muziek en gamen. Daarnaast hebben wij steeds beter uitgeruste voorzieningen die jongeren stimuleren hun talenten te ontwikkelen. Het is en blijft een pittige uitdaging om vooral kwetsbare jongeren op de arbeidsmarkt of in het onderwijs te krijgen en te houden.

Vandaag heb ik samen met portefeuillehouder Jeugd en Welzijn, Harry Verzijl een gesprek gehad met de heer Diems, een jongerenwerker in de K- buurt. Hij kon ons vertellen waar kwetsbare jongeren behoefte aan hebben. Afgesproken is dat binnen het jeugdwerk nog meer aandacht zal komen voor strategieën om daadwerkelijk in gesprek te gaan met jongeren (tussen de 12 en 18 jaar) die dreigen van het rechte pad af te glijden.

Daarnaast zullen we de komende periode veel energie moeten steken in het verschaffen van informatie over de risico's van wapenbezit aan deze doelgroep. Niet alleen kan het leiden tot forse straffen wanneer de politie de jongere hiermee betrapt, ook weten we dat het dragen van wapens leidt tot het gebruik hiervan.

Maar ook zie ik voor me dat we goede voorbeelden voor jongeren, rolmodellen in beeld brengen. Jongens en meiden die het gemaakt hebben door hard te werken. Dit lijkt me een goede tegenhanger van de stereotype beelden in de clips op MTV of op YouTube, van jongens die rijk lijken te worden van niets doen. Er valt dus nog een wereld te winnen.