Van Gogh Museum

Amsterdam, 28 augustus 2009

Van Gogh Museum verwelkomt 1 miljoenste bezoeker

Van Gogh Brievenproject nadert voltooiing

Het Van Gogh Museum heeft deze week de mijlpaal van 1 miljoen bezoekers bereikt in 2009. Na een wat moeizame start bij de aanvang van het jaar lopen de aantallen hiermee vrijwel in de pas met het afgelopen jaar.

Het Van Gogh Museum genereert circa 75% van zijn inkomsten zelf en is hierbij voor een groot deel afhankelijk van buitenlands bezoek. In de twee maanden van het jaar liep het bezoek achter op 2008 en waren hiermee de effecten van de economische crisis op het toerisme ook voor het Van Gogh Museum goed voelbaar. Mede dankzij de succesvolle tentoonstelling Van Gogh en de kleuren van de nacht (13 februari tot en met 7 juni 2009), waarvoor het museum ruim 530.000 bezoekers wist te verwelkomen, was er sprake van een herstel. Ook gedurende de zomermaanden boekte het Van Gogh Museum goede resultaten, met uitschieters van circa 40.000 bezoekers per week.

De inschattingen voor het najaar zijn, mede gezien de officiële lancering van het ruim 15 jaar geleden opgestarte Brievenproject, voorzichtig optimistisch. De verwachting is dan ook dat het begrote jaaraantal van 1.250.000 gerealiseerd moet kunnen worden. In 2008 sloot het Van Gogh Museum het jaar af met circa 1.470.000 bezoekers.

Van Gogh Brievenproject
In oktober 2009 staat de lancering van een nieuwe internationale uitgave van de volledige briefwisseling van Vincent van Gogh gepland. Het is de eerste volledige, moderne editie die de huidige stand van kennis weerspiegelt en die zowel digitaal als in boekvorm zal verschijnen. In beide edities worden voor het eerst alle werken getoond waarnaar Van Gogh verwijst: de schilderijen en tekeningen waaraan hij zelf werkte, maar ook de kunstwerken van anderen waarover hij schreef. Zo komt de rijke visuele wereld van Van Gogh tot leven. Het Van Gogh Museum en het Huygens Instituut (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) bereiden deze nieuwe uitgave sinds 1994 voor. Ter gelegenheid van de lancering van de beide edities organiseert het Van Gogh Museum van 9 oktober 2009 tot en met 3 januari 2010 de tentoonstelling Van Goghs brieven. De kunstenaar aan het woord.

---