Politie Haaglanden

Persberichten 28 augustus

Haaglanden, 28-08-2009

Getuigen steekpartij gezocht
Den Haag De politie kreeg woensdag 26 augustus omstreeks 19.30 uur een melding dat er op de Paul Krugerlaan een steekpartij had plaatsgevonden. Ter plaatse troffen de agenten niemand meer aan. Het slachtoffer, een 28-jarige Hagenaar, bleek al door bekenden naar het ziekenhuis te zijn gebracht. Hij had in zijn nek een oppervlakkige steekwond. De aanleiding van de steekpartij ligt vermoedelijk in een ruzie eerder op de dag. De politie onderzoekt de zaak en roept getuigen op zich te melden. Heeft u woensdagavond iets gezien van de ruziënde mannen op de Paul Krugerlaan? Neem dan contact op met de recherche van Bureau De Heemstraat via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Verdachte brandstichting aangehouden, getuigen gezocht Den Haag - De recherche van Bureau Zuiderpark is dringend op zoek naar getuigen van een brandstichting in een woning aan de Kootwijkstraat. Donderdag 27 augustus omstreeks 10.00 uur brak in de woning een felle brand uit terwijl de bewoonsters, twee Haagse zussen van 38 jaar, lagen te slapen. Zij werden wakker van de rooklucht en vluchtten het balkon op, waarvandaan zij overklommen naar een naastgelegen woning. De zussen werden door de GGD onderzocht en bleken met de schrik te zijn vrijgekomen.
De brandweer bluste de brand en constateerde dat er vermoedelijk brand gesticht is. De technische recherche van Politie Haaglanden gaat een onderzoek in de woning verrichten teneinde de oorzaak van de brand definitief vast te stellen.
De politie hield s middags een 55-jarige Hagenaar aan op verdenking van brandstichting. De politie was sinds het ontdekken van de brand naar de man op zoek. De recherche onderzoekt de zaak en de betrokkenheid van de aangehouden verdachte.
Omdat er waarschijnlijk sprake is van brandstichting, komt de recherche graag in contact met mensen die donderdagochtend iets verdachts gezien hebben in de omgeving van de Kootwijkstraat. Heeft u iets gezien of heeft u anderszins informatie die de recherche verder kan helpen met het onderzoek? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Zuiderpark via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Tsjech bedreigt woonbootbewoner
Den Haag Een 46-jarige Hagenaar trof donderdag 27 augustus een onbekende man op zijn woonboot aan de Veenkade. De man werd omstreeks half twaalf s avonds gebeld door zijn schoonmoeder, die op de woonboot naast hem woont. De vrouw vertelde dat er een onbekende man aan haar voordeur rommelde. Toen de 46-jarige naar zijn schoonmoeder ging, bleek dat de man op het dak van zijn eigen boot was geklommen. De man dreigde de bewoner te vermoorden en ging er daarna vandoor. De gewaarschuwde politie trof de man even later aan op de Noordwal en hield hem aan. Het bleek te gaan om een 23-jarige Tsjech, die onder invloed van alcohol verkeerde.

Jongen toont wapen
Den Haag Een 12-jarige jongen uit Den Haag liet donderdagmiddag 27 augustus op de Boekhorststraat zijn wapen aan een 14-jarig vriendje zien. Dat had hij beter niet kunnen doen, want een politieagent was hier getuige van en zag dat het tweetal wegfietste. De agent ging achter de jongens aan en waarschuwde ondertussen zijn collegas. Op de hoek met de Prinsegracht werd het tweetal aangehouden. De 14-jarige Hagenaar had twee schoudertasjes om zijn schouder hangen. In een van de tasjes troffen de agenten een alarmpistool aan. De jongen vertelde dat het tasje van zijn vriendje was die het aan hem had gegeven toen ze twee bikers tegen waren gekomen. Het tweetal werd aangehouden. De jongens werden door hun moeders opgehaald.

Man bedreigt controleur gemeente
Den Haag Een 26-jarige man uit Leiden is donderdagavond 27 augustus in een woning aan de Rozenburgstraat aangehouden, nadat hij een 42-jarige controleur van de gemeente Den Haag bedreigde. De controleur was samen met zijn collegas bezig met een huisjesmelkercontrole. Toen ze de woning aan de Rozenburgstraat binnengingen, werden ze door de Leidenaar uitgescholen en bedreigd. De controleurs waarschuwden de politie toen bleek dat de Leidenaar een mes bij zich had. De politie hield de verdachte aan. De man had naast het mes ook nog een aansteker in zijn bezit waarin een mesje verborgen zat.

Gegokt en verloren
Voorburg Twee glazenwassers liepen donderdag 27 augustus om 17.30 uur tegen de lamp. Het duo probeerde aan de Laan van Nieuw Oosteinde aan nieuw werk te komen. Buurtbewoners vertrouwden het duo niet en belden de politie. Nadat agenten de twee mannen aanspraken en bleek dat de 45-jarige nog 89 dagen hechtenis tegoed had en zijn 37-jarige maat reed zonder rijbewijs. Bij controle gaf hij tevens een valse naam op.

Vrachtwagen verliest puincontainer
Wassenaar Een 58-jarige vrachtwagenchauffeur verloor donderdag 27 augustus om 09.40 uur op de Van Oldenbarneveltweg een puincontainer. De man had de container met 4 kubieke meter aan sloopafval niet goed vastgemaakt en bij het nemen van een bocht viel de container op straat. Ondanks de ravage raakte niemand gewond. Nadat de rommel was opgeruimd en het wegdek was gereinigd kon de chauffeur verder rijden. De politie maakte tegen de 58-jarige wel proces-verbaal op.

Over de kop
Westland/De Lier Een 84-jarige automobilist uit De Lier veroorzaakte donderdag 27 augustus om 14.20 uur op de kruising Burgemeester Cramerweg en de Veilingweg een verkeersongeval. De bejaarde man verleende geen voorrang aan een andere automobilist (30). Door de klap kwam de auto van deze bestuurder op zijn kop op het wegdek terecht. Niemand raakte gewond.

Beginnend bestuurder goed in de fout
Westland/Naaldwijk Een 27-jarige beginnende bestuurder kon vrijdagochtend 28 augustus kort na middernacht zijn rijbewijs inleveren. De Naaldwijker reed met zijn auto over de De Hoge Bomen en bleek teveel te hebben gedronken. Hij blies aan het bureau 555 ugl. Het rijbewijs van de man vorderden de agenten in. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Tweede overvaller supermarkt aangehouden
Delft De recherche van Bureau Delft hield deze week de tweede verdachte aan van de overval op een supermarkt aan de Nassaulaan. Gewapende mannen overvielen dinsdag 9 juni rond 19.40 uur de supermarkt aan de Nassaulaan. De daders, die er met een buit vandoor gingen, stapten in een gereedstaande auto en vluchtten weg. De auto werd kort daarop in de directe omgeving aangetroffen. De politie sloot het gebied rond de supermarkt af, zette een helikopter in en startte een burgernet actie. Mede dankzij burgernet en de snelle reactie daarop van omwonenden kon de politie al snel een 16-jarige jongen uit Delft aanhouden. De tweede verdachte was sindsdien spoorloos.
Onderzoek door de recherche leidde naar een 20-jarige Delftenaar. De recherche kon hem dinsdag 25 augustus aanhouden. De 20-jarige heeft inmiddels bekend betrokken te zijn geweest bij de overval. De Delftenaar wordt vandaag, vrijdag 28 augustus, voorgeleid aan de rechter-commissaris. De 16-jarige verdachte die kort na de overval werd aangehouden zit nog steeds vast in een jeugdinrichting en wordt inmiddels verdacht van meerdere overvallen. Het onderzoek naar de derde verdachte gaat dan ook verder. Politie Haaglanden heeft de aanpak van overvallen in relatie tot verplegers tot korpsprioriteit verheven en investeert veel in het oplossen van dergelijke misdrijven die een enorme impact hebben op het veiligheidsgevoel van bewoners.

Daar zit een luchtje aan
Delft Surveillerende agenten reageerden donderdag 27 augustus om uur 14.15 uur op een inbraakmelding. Bij een woning aan de Coenderstraat zagen ze dat het slot van de deur verbroken was. Ze roken direct de kenmerkende geur van hennep. Na verder onderzoek vonden ze in de woning een hennepkwekerij van een paar honderd plantjes aan. De politie liet de kwekerij ontmantelen en onderzoekt de zaak.

Wat heb jij op zak?
Zoetermeer De politie hield donderdag 27 augustus om 23.25 uur twee jongemannen (24 en 17 jaar uit Zoetermeer) aan op verdenking van fietsendiefstal. Getuigen gaven hun signalementen door nadat zij zagen dat het tweetal aan fietsen aan het rommelen was rondom het Herenwaard. Toen de agenten hen aanspraken, konden ze zich niet legitimeren en kwam er uit hun jaszakken een aantal verdachte items. Zo had één van hen een fietspomp in zijn mouw verstopt, en een fietsbel en fietsverlichting in zijn jaszak. Beiden hadden een stuk ijzer op zak dat gebruikt kan worden om fietssloten open te breken. Het duo werd aangehouden en gaf op het politiebureau aan de komst van een advocaat af te willen wachten voordat ze verhoord worden.

Blazen lukt niet
Zoetermeer Een 45-jarige man uit Zoetermeer lukte het niet om donderdag 27 augustus om 17.30 uur een definitieve blaastest af te leggen. Getuigen hadden de politie gebeld, omdat ze vermoedden dat de man onder invloed auto reed. Op de Muzieklaan hielden agenten hem aan, nadat een eerste blaastest wel aangaf dat de man de alcohollimiet ruim overschreed. Op het politiebureau lukte het de man vervolgens niet om de blaastest af te leggen die exact het alcoholpromillage bepaalt. Daarop nam een politiearts bloed af bij de Zoetermeerder, aan de hand waarvan nu het promillage vastgesteld gaat worden. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en de man kreeg een proces-verbaal.