Dienstenbond CNV

Nieuws

27 augustus 2009

Ontmoeting met minister Plasterk een succes!

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar uiteindelijk was het dan zover. Op maandag 24 augustus jongstleden heeft CNV Media het rapport over de arbeidsomstandigheden van freelancers in de audiovisuele sector aan minister Plasterk aangeboden. Al met al was het een geslaagde actie: niet alleen hebben we veel media aandacht naar ons toegetrokken maar ook hebben we een aantal concrete toezeggingen van de minister gekregen.

Aandacht van de media
Natuurlijk hebben we d.m.v. een persbericht aandacht gevraagd voor de uitreiking van het rapport. Als gevolg daarvan waren fotografen van zowel het ANP, de GPD (een persdienst waar vooral regionale kranten gebruik van maken) en de WFA (een internationale persdienst) aanwezig. En niet zonder resultaat: op zo'n 20 websites is er aandacht aan onze actie besteed, waaronder de sites van nagenoeg alle landelijke kranten, vele regionale kranten en zelfs een aantal internationale websites. Dat was niet mogelijk geweest zonder onze leden die, bewapend met camera's en hengels, naar Den Haag zijn gekomen. We willen alle aanwezigen dan ook hartelijk danken voor hun inzet!

Toezeggingen van de minister
We hebben de minister gevraagd zich in te zetten om de situatie voor freelancers in de audiovisuele sector te verbeteren. Bijvoorbeeld door de initiatieven van zijn voorganger, staatssecretaris van der Laan, over tariefstelling en onderhandelingen met freelancers weer nieuw leven in te blazen. Of door zich niet alleen uit te spreken over te hoge, maar ook over te lage beloningen in de sector. De minister heeft toegezegd de problematiek in het overleg met de publieke omroep aan de kaak te stellen. "Het is een lang slepende zaak, en het is ook in het belang van de omroep dat de kwaliteit van het camerawerk serieus erkend (en dus betaald) wordt. Tenslotte zit iedereen in Nederland naar schermpjes te kijken, maar wat je op je tv-scherm ziet, moet wel door iemand worden gemaakt. De cameraman is het oog van de samenleving", aldus Plasterk in een reactie op het rapport.

Vervolgacties?
De minister onderstreepte het belang van collectieve actie: "De mensen doen er goed aan om zich te organiseren, zodat ze een vuist kunnen maken. Goed dus dat CNV er serieus werk van maakt." Dat doen we inderdaad, en met uw hulp zullen we dat ook blijven doen. Word dus lid van CNV Media en houd onze website en nieuwsbrieven in de gaten!

Vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? U kunt contact opnemen met bestuurder Peter Bloemendaal, telefoon: 035 64 60 580. Per e-mail kan ook: p.bloemendaal@remove-this.cnvdibo.nl.