Dienstenbond CNV

Nieuws

28 augustus 2009

Onduidelijkheid troef bij cao-overleg Albert Heijn distributie

Afgelopen dinsdag heeft CNV Dienstenbond een tweede keer met Albert Heijn gesproken over de cao voor de Distributiecentra. Albert Heijn heeft een reactie gegeven op de voorstellen van CNV Dienstenbond. Echter, duidelijker wordt het er allemaal niet op bij Albert Heijn. Niet op de inhoud, maar ook niet in het proces.

Albert Heijn wil niks, want Albert Heijn wil ongewijzigd verlengen en biedt, op basis van het Sociaal Akkoord en het feit dat zij "iets extra's" willen doen voor de medewerkers, 2% loonsverhoging. Echter, Albert Heijn pakt alleen wat zij wil uit het Sociaal Akkoord; wel de loonmatiging, maar geen afspraken maken over de andere uitgangspunten van het Sociaal Akkoord zoals werkgelegenheidsafspraken. Een wat eenzijdige benadering van Albert Heijn.
Daarnaast gaat Albert Heijn wel uitvoerig in op onze voorstellen, ondanks dat Albert Heijn niks wil. Dat lijkt positief, maar schept ook grote verwarring; wil Albert Heijn nou wel of geen afspraken maken of worden we zoet gehouden?

Koppeling cao en reorganisatie
CNV Dienstenbond wil de aangekondigde reorganisatie geen rol laten spelen in het cao-overleg. Dat zou één en ander fors in de weg zitten. Helaas kiest Albert Heijn daar wel voor. In het eerste overleg over de nieuwe cao is uitvoerig stilgestaan bij de voorgenomen reorganisatie door de directeur Supply Chain. Klaarblijkelijk met het doel om de context te schetsen voor het cao-overleg. Ook heeft Albert Heijn in de discussie tot nu toe gezegd dat het CNV Dienstenbond-voorstel om het functiewaarderingsysteem te herijken niet overgenomen zal worden als het aan Albert Heijn ligt. Want, de "veranderende organisatie is van invloed daarop". Oftewel, Albert Heijn maakt zelf de koppeling met de reorganisatie en het cao-overleg. Daarmee wordt een forse hypotheek gelegd op het cao-overleg. Overigens beweert Albert Heijn dat, ondanks dat dit zo letterlijk gezegd is, zij geen koppeling met de reorganisatie maken...

EVC's, employability en leeftijdsfasebewustpersoneelsbeleid

Drie onderwerpen uit de voorstellenbrief van CNV Dienstenbond. Albert Heijn vraagt om concrete voorstellen. Tja, CNV Dienstenbond heeft vorig jaar meerdere presentaties gegeven over
leeftijdsfasebewustpersoneelsbeleid en Plezier in Werk, juist vanuit het oogpunt om gezamenlijk maatwerk voor de organisatie te kunnen leveren. Het is nogal flauw om nu te zeggen dat wij maar met concrete voorstellen moeten komen als de hand al een jaar geleden toegestoken is.
Ook EVC's (Eerder Verworven Competenties), een systeem waarin je werkvaardigheden vastgelegd kunnen worden om je beter op de arbeidsmarkt te kunnen begeven, wordt maar niet uitgewerkt door Albert Heijn. De supermarktbranche is er volop mee bezig, de sector detailhandel heeft dikke boeken met competentieprofielen, maar Albert Heijn lukt het niet om dat op poten te zetten. Wat zou het mooi zijn om juist in het kader van het Sociaal Akkoord hierover een afspraak te kunnen maken...

Er zijn een aantal andere onderwerpen die besproken zijn, maar die nog moeten leiden tot concrete afspraken. Echter, het lijkt erop dat Albert Heijn op verschillende onderwerpen zelf niet weet wat het wil. De koppeling met de reorganisatie maakt het partijen nu niet veel makkelijker. Volgende week donderdag 3 september praten we verder.

Tenslotte, dit gaat ook uw ongeorganiseerde collega aan! Vertel ze wat er speelt en dat CNV Dienstenbond er bovenop zit. Lid worden kan nu met de eerste drie maanden gratis! Zorg dat je voorbereid bent als het er straks met Albert Heijn op aan komt!

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen n.a.v. deze Info, dan kunt u contact opnemen met bestuurder Fedde Monsma. Telefoon: 023-5651052, of per e-mail: f.monsma@remove-this.cnvdibo.nl