Rechtbank Utrecht


Ouders houden gezag over Laura; rechtbank beveelt onderzoek

28 augustus De ouders van Laura, het 13-jarige meisje dat van plan is binnenkort een solozeiltocht om de wereld te maken, behouden het ouderlijk gezag over hun kind. De rechtbank heeft dit gezag vrijdag echter wel beperkt door een voorlopige ondertoezichtstelling uit te spreken.

De Raad voor de Kinderbescherming had de rechtbank verzocht om de ouders te schorsen uit het gezag over Laura, in verband met haar voorgenomen reis, die de ouders niet willen tegenhouden. Die reis brengt volgens de Raad onverantwoordelijke risico's met zich mee.

Gezag

Ouders hebben een grote mate van vrijheid bij de opvoeding en verzorging van hun kinderen. De overheid mag slechts in uitzonderlijke situaties ingrijpen. De door de Raad verzochte schorsing is een tijdelijke maatregel die alleen kan worden uitgesproken wanneer er gronden zijn voor een ontzetting uit het ouderlijk gezag. De maatregel van ontzetting is een uiterste maatregel. Het moet echt duidelijk zijn dat de ouders de verzorging of opvoeding van hun kind op grove wijze verwaarlozen.

Naar het oordeel van de rechtbank is op grond van wat nu bekend is dit niet vast komen te staan. De rechtbank leidt uit de opstelling van de vader - die in de praktijk voor Laura zorgt - af dat hij zich realiseert dat de voorgenomen droomtocht van zijn dochter risico's met zich meebrengt en dat hij ervoor moet zorgen dat er de nodige voorzorgsmaatregelen genomen worden, zodat zij veilig kan uitvaren. De wijze waarop de vader van Laura invulling geeft aan de opvoeding blijkt voor hevige maatschappelijke discussie vatbaar te zijn, maar levert niet op dat vader als een slechte vader kan worden beschouwd. Het gezag kan hem dus nu niet worden ontnomen.

Ondertoezichtstelling

De rechtbank oordeelde dat er wel gronden aanwezig zijn om Laura voorlopig onder toezicht te stellen. Over het algemeen zijn meisjes van 13/14 jaar namelijk niet opgewassen tegen zo'n solozeiltocht.De rechtbank gaat er daarom vooralsnog vanuit dat Laura's psychische ontwikkeling en gezondheid gevaar kunnen lopen als zij binnenkort aan haar solotocht zou gaan beginnen en dat haar gezondheid ernstig wordt bedreigd.

Onderzoek

Of de voorlopige maatregel van ondertoezichtstelling definitief moet worden staat voor de rechtbank nog niet vast. Een deskundige krijgt de opdracht nader onderzoek te doen naar het specifieke ontwikkelingsniveau van Laura. De rechtbank wil ook weten of het mogelijk is of Laura door middel van zelfstudie haar scholing op zich te nemen. De rechtbank bespreekt de resultaten van dit onderzoek tijdens een besloten zitting op 26 oktober 2009.

Uithuisplaatsing

Het verzoek om Laura uit huis te plaatsen wees de rechtbank eveneens af. Aangezien de gevolgen van de zeiltocht voor de ontwikkeling van Laura onzeker zijn, kan zij naar het oordeel van de rechtbank niet op voorhand uit huis worden geplaatst.

Gevolg

Het gevolg van de voorlopige ondertoezichtstelling is dat de ouders alle belangrijke beslissingen die over Laura gaan moeten bespreken met Bureau Jeugdzorg. Dit betekent ook dat Laura niet zonder toestemming van Bureau Jeugdzorg aan haar wereldreis mag beginnen.

LJ Nummer

BJ6275

Bron: Rechtbank Utrecht
Datum actualiteit: 28 augustus 2009 Naar boven