Gemeente Uithoorn

Grootschalige uitbreiding Zijdelwaardplein niet haalbaar

28 augustus 2009
Grootschalige uitbreiding en herinrichting van het winkelcentrum Zijdelwaardplein is binnen de gestelde randvoorwaarden financieel niet haalbaar. Tot die conclusie komen Delta Lloyd (eigenaar van het winkelcentrum) en de gemeente Uithoorn na uitvoerige studies.

De gemeente pakt de knelpunten in de openbare ruimte versneld aan.

Delta Lloyd beraadt zich op haar plannen voor de toekomst van het winkelcentrum. Zij zal in overleg met haar huurders kijken of kleinschalige aanpassingen mogelijk zijn.

Voor de gemeente is Zijdelwaardplein een belangrijk winkelcentrum dat een essentieel onderdeel is van de detailhandelstructuur. De gemeente gaat nu versneld werken aan oplossingen voor de meest knellende infrastructurele problemen. De parkeerproblematiek van auto's wordt opgelost, het groen in de openbare ruimte wordt verbeterd en het fietsparkeren wordt uitgebreid. De gemeente begint direct met de ontwikkeling van de eerste plannen en betrekt daarbij ook eigenaar Delta Lloyd, de winkeliers en de omwonenden.

Achtergrond

In 2004 hebben Delta Lloyd en de gemeente Uithoorn een intentieovereenkomst ondertekend voor herinrichting en uitbreiding van het winkelcentrum Zijdelwaardplein. Eind 2006 heeft de gemeenteraad van Uithoorn een Masterplan voor het winkelcentrum inclusief een lijst met 28 uitgangspunten vastgesteld. Deze uitgangspunten waren ondermeer het resultaat van overleg met de omwonenden van het winkelcentrum. Op basis van deze uitgangspunten hebben beide partijen gewerkt aan een uitwerking van dit Masterplan. Deze uitwerking ging uit van ondergronds parkeren. Dit bleek financieel niet haalbaar.

Aangezien beide partijen het belang inzien van een gezond en modern winkelcentrum dat tegemoet komt aan zowel de wensen van de winkeliers als de omwonenden, is eind 2008 de intentieovereenkomst nieuw leven in geblazen. Nadien zijn verschillende modellen voor de herontwikkeling van het winkelcentrum uitgewerkt rekening houdend met de uitgangspunten van het Masterplan. Deze modellen gingen uit van de uitbreiding van beide supermarkten en (gedeeltelijk) parkeren op het winkelcentrum in plaats van ondergronds parkeren. Deze plannen zijn besproken met een vertegenwoordiging van de winkeliersvereniging en de klankbordgroep van omwonenden. Zij toonden enthousiasme over de inhoud en vormgeving er van. Bij doorrekening resteerde helaas ook bij deze plannen een onoverbrugbaar financieel tekort.

foto: zijdelwaardplein
^

* Winkelcentrum Zijdelwaardplein