Persbericht: Wetsvoorstel verbetert positie gepensioneerden

28/08/2009 11:35

Centrale Samenwerkende Ouderenorganisaties

Persbericht

Utrecht, 28 augustus 2009

Wetsvoorstel verbetert positie gepensioneerden

Vlak na het reces behandelt de Tweede Kamer het wetsvoorstel van Koser Kaya (D66) en Blok (VVD) over de medezeggenschap van pensioengerechtigden in pensioenfondsbesturen. De ouderenorganisaties, verenigd in de CSO, vinden dat de pensioengerechtigden vertegenwoordigd moeten zijn in de besturen van alle pensioenfondsen. Het wetsvoorstel is een stap in de goede richting.

Tot nu toe is wettelijk alleen geregeld dat gepensioneerden bestuurslid kunnen zijn van een ondernemingspensioenfonds. Bij bedrijfstakpensioenfondsen wordt dit tot nu toe tegengehouden. Gepensioneerden in besturen van ondernemingspensioenfondsen laten al jaren zien goede bestuurders te zijn en overwogen besluiten te nemen.

De CSO heeft in het verleden afspraken gemaakt met de Stichting van de Arbeid over de medezeggenschap van pensioengerechtigden. Het recht van pensioengerechtigden op een zetel in het pensioenfondsbestuur is echter nooit geregeld.

De CSO vindt dat ook de pensioengerechtigden vertegenwoordigd moeten zijn in de besturen van de pensioenfondsen, zodat er niet alleen over hen maar ook met hen wordt gesproken. Afwijzing van het wetsvoorstel zal de gepensioneerden het gevoel geven dat zij door de politiek aan de kant worden gezet.