Gemeente Rotterdam

Op donderdag 27 augustus maakte juryvoorzitter Frans Weisglas bekend dat gemeenteraadslid Leo de Kleijn (SP) Politicus van het jaar 2009 in Rotterdam is geworden. De voorzitter van het dagelijks bestuur van de deelgemeente Overschie, Jan Markerink (PvdA), is het Rotterdamse Politieke talent van het jaar.

Leo de Kleijn
Leo de Kleijn is volgens de jury een uitstekend debater en vertolkt op uitstekende wijze zijn politieke standpunten, kent zijn dossiers, is standvastig in zijn opvattingen op basis van argumenten die staan als een huis, is niet van zijn stuk te brengen en is een echte volksvertegenwoordiger.

Wethouder Werk, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Dominic Schrijer (PvdA), en fractievoorzitter en gemeenteraadslid Remco Oosterhoff (CU-SGP), waren de twee andere door de jury genomineerden.

Jan Markerink
Jan Markerink durfde het aan om zonder ervaring in de politiek te stappen en de bestuurlijke kar van de deelgemeente te trekken. Hij maakt zich sterk voor evenementen als De Paradie in Overschie. Steekt overal zijn nek uit voor de belangen van de deelgemeente en weet het lobbyen vorm en inhoud te geven als onafhankelijk denker.

Gemeenteraadslid Ronald Buijt (Leefbaar Rotterdam) en raadslid Claus Verbrugge (PvdA) waren ook door de jury genomineerd.

De verkiezing
Sinds 2005 wordt het evenement 'Politicus van het jaar' in Rotterdam georganiseerd. Gemeenteraadsleden, collegeleden, deelgemeenteraadsleden en dagelijks bestuurders konden elkaar nomineren. De Politicus van het jaar en het Politieke talent dienen herkenbaar te zijn als politicus, een actieve bijdrage te leveren aan het publieke debat, blijk te geven van een grote mate van betrokkenheid met de stad en haar inwoners en maatschappelijke organisaties en vanuit de eigen rol van raadslid, collegelid of deelgemeentebestuurder bij te dragen aan de besluitvorming en de verwezenlijking daarvan.

De voorzitter van de jury is Frans Weisglas, oud-politicus en voormalig voorzitter van de Tweede Kamer. De andere juryleden zijn fractievoorzitter en raadslid Salima Belhaj (D66) en voormalig wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs, Leonard Geluk (CDA), de prijswinnaars van vorig jaar. Sandra van Steen van RTV Rijnmond vertegenwoordigde de media in de jury.

De lijn die de jury voor ogen staat, is om de verkiezing in 2010 uit te bouwen naar een in de stad 'rondreizend' evenement waar ook inwoners bij betrokken worden.

Bron: Griffie, 28-08-2009