Openbaar Ministerie


* >OM eist straf tegen tiener voor belaging, mishandeling en b...

OM eist straf tegen tiener voor belaging, mishandeling en bedreiging

27 augustus 2009 - Arrondissementsparket Alkmaar

Een 17-jarige jongen heeft zich donderdag voor de rechter moeten verantwoorden voor onder meer belaging*, mishandeling en bedreiging van een tiener in Egmond. Het slachtoffer werd stelselmatig belaagd. Hij werd geslagen en geschopt en gedwongen dingen te doen die hij niet wilde.

Zo werd het slachtoffer gedwongen joints te roken. Ook moest hij levensmiddelen stelen uit een supermarkt. Dat deed hij uit angst klappen te krijgen. Verder werd hij met de dood bedreigd en werd hem regelmatig via de telefoon dwingend te kennen gegeven dat hij moest komen opdraven. Ook werd hem veelvuldig verboden weg te gaan als hij dat wilde.

Dit speelde zich af tussen september 2008 en half december 2008. De verdachte werd vlak voor kerst aangehouden. Zijn voorlopige hechtenis is sinds 20 februari 2009 geschorst, onder strikte voorwaarden. Zo heeft hij eerst een maand huisarrest gehad, waarna een avondklok werd ingesteld. De zaak werd donderdag achter gesloten deuren behandeld omdat de verdachte minderjarig is.

Hoewel in de media werd gesuggereerd dat er zo'n vijftien slachtoffers zouden zijn, is dit gedurende het onderzoek niet vast komen te staan.

Het OM heeft tegen de 17-jarige verdachte een gedragsbeïnvloedende maatregel voor de tijd van één jaar geëist. Dat houdt in dat hij verplicht diverse behandelingen moet ondergaan. Tevens heeft de officier van justitie vervangende jeugddetentie geëist voor het geval de verdachte zich niet aan de afspraken houdt.

De zaak tegen de 16-jarige medeverdachte is donderdag aangehouden. Deze wordt op een later tijdstip voortgezet.


*Belaging is het stelselmatig inbreuk maken op persoonlijke levenssfeer met het doel die ander te dwingen iets (niet) te doen of bang te maken.