Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

CG-Raad opent meldpunt Wtcg

De CG-Raad opende op 26 augustus 2009 het Meldpunt Wtcg. De Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) is op 1 januari ingegaan. Groepen chronisch zieken en gehandicapten krijgen geld in de vorm van een tegemoetkoming in 2010. De criteria om deze doelgroepen te vinden, zijn nog niet helemaal goed. Met de resultaten van dit meldpunt kan de CG-Raad het ministerie van VWS adviseren om de criteria (afbakening) uit te breiden.

De Wtcg is speciaal bedoeld voor chronisch zieken en gehandicapten. Deze doelgroepen kunnen voor een tegemoetkomingen tussen de 150 en 500 euro in aanmerking komen in 2010. Deze bedragen zijn bedoeld als vergoedingen voor de extra kosten die zij maken vanwege hun ziekte of handicap. Toch kan het gebeuren dat sommige mensen uit de doelgroepen geen tegemoetkoming krijgen. Daarom opent de CG-Raad het Meldpunt Wtcg.

Wel of geen tegemoetkoming?

De CG-Raad zoekt de groepen gehandicapten en chronisch zieken die in 2010 volgens de test geen geld krijgen. U kunt met de 'Wtcg-test' op www.testwtcg.nl/Popup.aspx bekijken of u mogelijk in aanmerking komt voor de tegemoetkoming. LET OP! U kunt geen rechten ontlenen aan de uitkomst van de Wtcg-test.

Voor wie is het meldpunt?

Als u volgens de test geen geld krijgt, dan kunt u de vragenlijst invullen van het Meldpunt Wtcg. U krijgt vragen over uzelf en uw situatie. TNO analyseert alle gegevens en maakt het verslag.
Het Meldpunt Wtcg is van 26 augustus tot 7 oktober bereikbaar via de website www.meerkosten.nl/meldpuntwtcg.

En dan

Uw melding is belangrijk. De CG-Raad wil uitzoeken op welke manieren alle mensen met een beperking die extra kosten maken, gevonden kunnen worden. Met deze meldingen kan de CG-Raad de politiek advies geven over hoe de afbakening verbeterd kan worden. Naar verwachting bespreekt de Tweede Kamer eind oktober de afbakening van de Wtcg.


* Kijk voor meer informatie over de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) op www.meerkosten.nl

(Geplaatst: 28 augustus 2009)