Gemeente Drechterland

28-8-2009
Experimenteren met techniek

Wethouder te Grotenhuis bezoekt Techniekproject Jan Luykenschool

Op vrijdagochtend 28 augustus is het bij de Jan Luykenschool een drukte van belang. De kinderen waren de gehele dag met het thema techniek in de weer, onder leiding van jan âOpa Janâ Verhofstad.

Bij een ronkende auto wordt de geluidssterkte gemeten, de afstand tussen de maan en de zon wordt op het schoolplein uitgetekend en gewichtjes worden tot op de gram nauwkeurig gewogen. De Jan Luykenschool opende met het project een jaar dat in het teken staat van techniek.

Veel ouders hebben meegeholpen om dit project voor de ruim tachtig kinderen te kunnen organiseren. Er is steeds meer aandacht voor techniek op basisscholen, omdat er veel vraag naar is op de beroepenmarkt. Opa Jan heeft verschillende materialen en meetapparatuur meegenomen, waaronder een oude weegschaal van dierentuin Artis. Opa Jan merkt dat de kinderen op deze manier een eigen interesse kunnen ontwikkelen, naast Taal en Rekenen. Hij geniet zichtbaar: âKinderen krijgen zowel alleen als in groepjes uitleg en kunnen zoveel experimenteren als ze willen, zolang ze het maar leuk vinden.â

Foto: Opa Jan (rechts) en wethouder Dirk te Grotenhuis kijken mee bij een van de proefjes.