Rechtbank 's-Hertogenbosch


Rechtbank âs-Hertogenbosch ontzet vrouw uit voogdij

âs-Hertogenbosch, 28 augustus 2009 - De rechtbank âs-Hertogenbosch heeft een vrouw uit Langenboom ontzet uit de voogdij die zij over drie minderjarige kinderen had. De kinderrechters zijn van oordeel dat de vrouw haar taken als voogdes niet behoorlijk uitoefende. Bureau Jeugdzorg is benoemd tot nieuwe voogdes.

De vrouw en haar echtgenoot functioneren in stichtingsverband als gezinshuisouders. De Raad voor de Kinderbescherming verzocht de rechtbank de vrouw te ontzetten uit de voogdij over drie minderjarige kinderen omdat zij misbruik zou maken van haar bevoegdheid, haar verplichtingen zou verwaarlozen en niet in staat zou zijn tot een behoorlijke uitoefening van de voogdij.

De rechtbank heeft beoordeeld of de pedagogische kennis en vaardigheden van de voogdes en haar echtgenoot, in samenhang met de intentie en uitgangspunten van de stichting, toereikend zijn om de kinderen een stabiel en veilig opvoedingsklimaat te bieden. De rechtbank stelt voorop dat de vrouw en man het beste voorhadden met de minderjarigen die zij hebben opgevangen. De minderjarigen hebben een belaste voorgeschiedenis en daarom hebben zij behoefte aan een veilige, voorspelbare en stimulerende omgeving met professionele begeleiding.

Op basis van de raadsrapportage, het dossier, de zittingen van 10 juli en 14 augustus jl. en het verhoor van een van de kinderen, oordeelt de rechtbank dat de minderjarigen in hun ontwikkeling worden bedreigd. Ook is de rechtbank van oordeel dat de kinderen behoefte hebben aan opvoeders met specifieke pedagogische kwaliteiten in combinatie met hulpverlening en behandeling door professionals op basis van gedegen diagnostisch onderzoek. Daarbij komt dat de rechtbank vraagtekens zet bij het opnamebeleid van de stichting. Tenslotte deelt de rechtbank de zorgen van de Raad voor de Kinderbescherming over het ontbreken van een rol van de biologische moeder in het leven van de minderjarigen.

De rechtbank is gelet op onder meer de opvoedingsstijl, het feitelijk handelen van de voogdes en haar man en het zorgelijke gedrag dat de minderjarigen laten zien van oordeel dat de voogdes niet in staat is het opvoedingsklimaat te creëren waaraan deze minderjarigen behoefte hebben. De rechtbank ontzet de vrouw uit de voogdij en benoemt Bureau Jeugdzorg tot nieuwe voogdes.

LJ Nummer

BJ6280

Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 28 augustus 2009 Naar boven