Triodos Nederland

Triodos beleggingsfondsen groeien 6% in eerste halfjaar 2009

De Triodos beleggingsfondsen zijn in de eerste zes maanden van 2009 6% gegroeid. Het totaal aan vermogen van Triodos beleggingsfondsen onder beheer bedroeg op 30 juni 2009 EUR 1,5 miljard. In het licht van de marktontwikkelingen is Triodos Bank tevreden met dit resultaat.

Triodos beleggingsfondsen bieden beleggers de mogelijkheid om direct te beleggen in duurzame sectoren. Deze sectoren variëren van microfinanciering, duurzame energie en biologische landbouw tot culturele instellingen, duurzaam vastgoed en beursgenoteerde ondernemingen die bovengemiddeld presteren op sociaal- en milieubeleid en een bijdrage leveren aan duurzame ontwikkeling.

Triodos beleggingsfondsen onderscheiden zich op grond van beleggingsbeleid, thema, sector en risicoprofiel. Er gelden voor alle fondsen strikte en heldere criteria ten aanzien van duurzaamheid.

Triodos Fair Share Fund
Triodos Fair Share Fund investeert in microfinancieringsinstellingen in ontwikkelingslanden en Oost Europa. Deze lokale financiële instellingen bieden kredieten, spaarproducten en betaaldiensten aan mensen aan de onderkant van de samenleving. Toegang tot deze financiële dienstverlening is essentieel voor een evenwichtige sociaal-economische ontwikkeling in deze landen.

Het fondsvermogen van Triodos Fair Share Fund is in de eerste zes maanden van 2009 met 3,6% gegroeid tot EUR 61,5 miljoen. Het resultaat over de eerste zes maanden van 2009 is EUR 0,9 miljoen en het rendement op basis van intrinsieke waarde 1,6%.

Triodos Fair Share Fund heeft de status van sociaal-ethisch beleggingsfonds en valt daardoor onder de fiscale regeling sociaal-ethisch beleggen. Particuliere beleggers in het fonds hebben hierdoor een fiscaal voordeel van maximaal 2,5% boven op het directe rendement. Met deze regeling stimuleert de Nederlandse overheid investeringen die een concrete bijdrage leveren aan armoedebestrijding in ontwikkelingslanden. Het fonds dient minimaal 70% van het vermogen in officieel erkende sociaal-ethische projecten te beleggen. Ultimo juni 2009 was 87,6% van het vermogen in sociaal-ethische projecten belegd.

Op basis van intrinsieke waarde liet Triodos Fair Share Fund per 30 juni 2009 het volgende resultaat zien:

Rendement * 6 mnd 1 jaar 3 jaar gem. 5 jaar gem. Triodos Fair Share fund 1,6% 6,6% 5,8% 5,1%


* Exclusief 2,5% fiscaal voordeel, inclusief herbelegging dividend, berekening door vwd group.

Triodos Vastgoedfonds
Triodos Vastgoedfonds is het enige beursgenoteerde duurzame vastgoedfonds in Europa en belegt uitsluitend in duurzaam gebouwde en beheerde bedrijfspanden en monumenten.

Het fondsvermogen van Triodos Vastgoedfonds daalde in de eerste zes maanden van 2009 met 3,5% naar EUR 38,9 miljoen. Het resultaat over de eerste zes maanden van 2009 is EUR -1,7 miljoen en het rendement op basis van herrekende intrinsieke waarde -4,7%. In het eerste halfjaar van 2009 heeft Triodos Vastgoedfonds geen nieuwe panden gekocht. Het totaal belegd vermogen (na herwaardering) per 30 juni 2009 bedraagt EUR 78,6 miljoen. Triodos Vastgoedfonds is een samenwerking tussen Bouwfonds Real Estate Investment Management en Triodos Investment Management.

Rendement* 6 mnd 1 jaar 3 jaar gem. 5 jaar gemid.
Triodos Vastgoedfonds -4,7% -9,8% 2,1% 3,8%


* Op basis van herrekende intrinsieke waarde, inclusief herbelegging dividend, berekening door vwd group.

Triodos Groenfonds
Triodos Groenfonds is het oudste groenfonds van Nederland en belegt in duurzame energie, biologische landbouw en natuur- en landschapontwikkeling projecten in Nederland.

In de eerste zes maanden van 2009 daalde het fondsvermogen van Triodos Groenfonds met 1,8% tot EUR 452,2 miljoen. Het resultaat over de eerste zes maanden van 2009 is EUR 4,9 miljoen en het rendement op basis van intrinsieke waarde bedraagt 1,2%.

Triodos Groenfonds heeft de status van groene beleggingsinstelling en kan daardoor gebruik maken van de fiscale groenregeling. Beleggen in het fonds levert particulieren een fiscaal voordeel op van maximaal 2,5% boven op het directe rendement. Met deze regeling stimuleert de Nederlandse overheid sinds 1995 investeringen die een concrete bijdrage leveren aan het behoud en de bescherming van natuur en milieu. Het fonds dient minimaal 70% van het vermogen in officieel erkende groen projecten te beleggen. Ultimo juni 2009 was 75,9% van het vermogen in erkende groene projecten belegd.

Op basis van intrinsieke waarde liet Triodos Groenfonds per 30 juni 2009 het volgende resultaat zien:

Rendement * 6 mnd 1 jaar 3 jaar gem. 5 jaar gem. Triodos Groenfonds 1,2% 7,9% 3,4% 2,7%


* Exclusief 2,5% fiscaal voordeel, inclusief herbelegging dividend, berekening door vwd group.

Triodos Cultuurfonds
Triodos Cultuurfonds belegt in projecten die de ontwikkeling en het behoud van kunst en cultuur bevorderen zoals musea, concertgebouwen en schouwburgen. Het is het eerste cultuurfonds van Nederland.

Het fondsvermogen van Triodos Cultuurfonds daalde in de eerste zes maanden van 2009 met 0,1% naar EUR 73,3 miljoen. Het resultaat over de eerste zes maanden van 2009 is EUR 0,4 miljoen en het rendement op basis van intrinsieke waarde 0,4%. Over de afgelopen 12 maanden is het rendement 9,1% (exclusief 2,5% fiscaal voordeel, inclusief herbelegging dividend, berekening door vwd group).

Triodos Cultuurfonds heeft de status van culturele beleggingsinstelling en kan daardoor gebruik maken van de fiscale regeling cultureel beleggen. Beleggen in het fonds levert particulieren een fiscaal voordeel op van maximaal 2,5% boven op het directe rendement. Met deze regeling stimuleert de Nederlandse overheid investeringen die een concrete bijdrage leveren aan kunst en cultuur. Het fonds dient minimaal 70% van het vermogen in officieel erkende culturele projecten te beleggen. Ultimo juni 2009 was 91,3% van het vermogen in erkende culturele projecten belegd.

Triodos Meerwaardefonds
Triodos Meerwaardefonds belegt wereldwijd in beursgenoteerde ondernemingen die in de praktijk bewijzen dat bovengemiddelde prestaties op sociaal en milieugebied prima kunnen samengaan met een financieel gezonde bedrijfsvoering.

Triodos Meerwaardefonds is een paraplufonds bestaande uit een Aandelenfonds, Obligatiefonds en Mixfonds. Het vermogen van Triodos Meerwaardefonds steeg in de eerste zes maanden van 2009 met 5,5% naar EUR 274,9 miljoen.
Triodos Meerwaardefonds is een samenwerking tussen Delta Lloyd Asset Management en Triodos Investment Management.

Rendement* 6 mnd 1 jaar 3 jaar gem. 5 jaar gem.
Triodos Meerwaarde Aandelenfonds 11,2% - 24,8% -9,2% -2,0% Triodos Meerwaarde Mixfonds 7,0% - 5,2% -1,5%
1,5%
Triodos Meerwaarde Obligatiefonds 3,7% 7,1% 3,0% 3,3%


* Rendement op basis van intrinsieke waarde, inclusief herbelegging dividend, berekening door vwd group.

Triodos Values Pioneer Fund
Triodos Values Pioneer Fund belegt wereldwijd in aandelen van kleine en middelgrote beursgenoteerde bedrijven, die baanbrekend en vernieuwend invulling geven aan duurzaamheid. Het fonds richt zich op investeringen in beursgenoteerde bedrijven actief voor een schone aarde, een gezonde levensstijl, klimaatbescherming en op pioniers in maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Het fondsvermogen van Triodos Values Pioneer Fund steeg in de eerste zes maanden van 2009 met 21,1% naar EUR 27,6 miljoen. Het resultaat over de eerste zes maanden van 2009 is EUR 3,1 miljoen en het rendement op basis van intrinsieke waarde 12,6%. Over de afgelopen 12 maanden bedroeg het rendement -24,8% (inclusief herbelegging gerealiseerde winsten, berekening door vwd group).

Vanwege de gewenste Europese distributie is het fonds gevestigd in Luxemburg als subfonds van Triodos SICAV I.

Triodos Renewables Europe Fund
Triodos Renewables Europe Fund investeert rechtstreeks in windparken, zonne-installaties, biomassa installaties en kleinschalige waterkracht centrales in Europa.

Het fondsvermogen van Triodos Renewables Europe Fund groeide in de eerste zes maanden van 2009 met 10,3% naar EUR 26,8 miljoen. Het resultaat over de eerste zes maanden van 2009 is EUR 0,3 miljoen en het rendement op basis van intrinsieke waarde 1,0%. Over de afgelopen 12 maanden is het rendement 2,8% (inclusief herbelegging gerealiseerde winsten, berekening door vwd group).

Vanwege de gewenste Europese distributie is het fonds gevestigd in Luxemburg als subfonds van Triodos SICAV II.