Traditionele patronen zijn oorzaak financiële problemen gezinnen

28/08/2009 13:59

Taskforce DeeltijdPlus

Het is vooral de cultuur van traditionele gezinspatronen die de oorzaak vormt voor financiële problemen in gezinnen. Bij de komst van de kinderen gaan vrouwen minder werken, gemiddeld 15 uur per week terwijl ze voor de komst van de kinderen gemiddeld 23 uur werkten. Gezinnen zouden er financieel juist stabieler van worden als de vrouwen een baan van méér dan 24 uur zouden nemen. Dat zegt de Taskforce DeeltijdPlus naar aanleiding van recent onderzoek van het NIBUD naar de kosten van gezinsuitbreiding.

Als vrouwen er juist voor zouden zorgen dat ze minstens 24 uur (blijven) werken na de komst van de kinderen, is er uitzicht op inkomensgroei, een wezenlijke bijdrage in het pensioen en een wezenlijke bijdrage in de huishoudkas. 'Dat vrouwen als vanzelfsprekend kiezen voor minder werken, bewijst dat het vooral een vast cultureel patroon is', zegt Pia Dijkstra voorzitter van de Taksforce DeeltijdPlus. 'De uitdaging is om die vaste culturele patronen te doorbreken door meer bewustwording.'

Om te berekenen wat meer uren werken oplevert, heeft de Taskforce DeeltijdPlus samen met het NIBUD een digitale rekenmodule ontwikkeld, te raadplegen op de website www.werk-en-geld.nl. Met de rekentool kunnen keuzes om minder te gaan werken bewuster worden gemaakt dan tot nu toe gebeurt. Kinderen opvoeden én minstens drie dagen werken, is de beste manier om de kosten voor gezinsuitbreiding op te vangen. Daarnaast ontstaat ook meer flexibiliteit in het gezin als mannen, naast hun baan, een deel van de zorgtaken overnemen.

De Taskforce DeeltijdPlus is een initiatief van werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid. Meer informatie is verkrijgbaar op de website www.meerurenwerken.nl.





http://www.meerurenwerken.nl

www.taskforce-deeltijdplus.nl