KNHS


Oranje kwartet aan de leiding in EK landenwedstrijd 28 augustus 2009
Angelique Hoorn - O'Brien

WINDSOR (KNHS) - In de zware twee manches tellende landenwedstrijd, waarin ook het resultaat van de openingsrubriek (jachtspringen) wordt meegenomen, gaat Nederland aan de leiding, met een voorsprong van 3.05 p. op de Italianen. De Zwitsers staan kort daar achter op de derde plek en daarna volgt het Zwitserse team.

De eerste starter van Nederland, Angelique Hoorn (Wanneperven) met Blauwendraad's O'Brien, reed een schitterende rit, maar moest een echte pechfout accepteren op de tweede hindernis van de loodzware driesprong.

De tweede ruiter van Nederland Harrie Smolders (Hooge Mierde) kreeg in het begin van het parcours zijn Exquis Walnut de Muze moeilijk aan het lopen. "De terugafstanden zorgden er voor dat ik in de eerste lijn wat moeilijk in mijn ritme kon komen, vandaar dat we daar tegen twee springfouten aanliepen. Verder sprong mijn paard overtuigend, zonder het hout aan te raken", aldus Smolders.

Albert Zoer (Echten) was net onderweg met Okidoki toen een stevige windvlaag een imposante steilsprong omver blies. Tijdens de rit van Zoer begon men hem al weer op te bouwen, maar men slaagde er niet in de hindernis op tijd hersteld te krijgen. De jury had kunnen bellen om Zoer te stoppen tijdern zijn rit voor de sloot, maar deed dat niet. Men liet hem eerst de sloot springen en belde toen pas. De lijn sloot, imposante triple en dan kort daarachter een indrukwekkende steilsprong gevolgd op vier korte galopsprongen door wederom een imposante van planken opgetrokken steile hindernis was één van de moeilijkste in het parcours. Door pas na de sloot te bellen kon Zoer gemakkelijk zijn afstand opnieuw kiezen toen de bel was gegaan om het parcours te vervolgen. In de laatste lijn stond een zeer fragiele steilsprong van de uitgang af gebouwd en daar toucheerde Okidoki net even de bovenste paal, die tegen de grond viel.

De laatste starter voor Nederland was Mark Houtzager (Rouveen) met Opium VS. De bruine hengst, die tussen de hindernissen door nog wel eens een bokkensprong wil maken, onthield zich van deze voor de ruiter lastige eigenschap. Lastig, omdat door deze bokkensprongen de afstand die overbrugd moet worden plotsklaps verandert, waardoor het extra moeilijk wordt om foutloos over de daarna volgende hindernis te komen. Houtzager moest vrij kort wenden richting sloot, maar daar weigerde ineens de hengst zijn best te doen om er over te springen. Opium landde midden in het water.

In de strijd om de individuele titel, die pas zondag wordt beslist, gaat de Brit Ben Maher met de KWPN'er Robin Hood aan de leiding met een totaal van 1.30 p. Dit mede dankzij één van de drie foutloze ritten die werden gerealiseerd in deze eerste manche van de landenwedstrijd. De Italiaan Natale Chiaudani staat met SNAI Seldana di Capalto op de tweede plek met een totaal van 4.47 p., terwijl Angelique Hoorn nu derde staat met een totaal van 4.54 p. Om 14.00 uur Nederlandse tijd gaat de tweede manche van start.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.alltechfeiwindsoreuropeans.com

Tussenstand landenwedstrijd:


1) Nederland - 15.96

- Angelique Hoorn (Wanneperveen) - Blauwendraad's O'Brien (Peter Pan x Goudsmid) - 0.54 + 4

- Harrie Smolders (Hooge Mierde) - Exquis Walnut de Muze - 0.24 + (8)
- Albert Zoer (Echten) - Okidoki (Jodokus x Topas) - 3.18 + 4
- Marc Houtzager (Rouveen) - Opium VS (Polydor x Bormio) - (3.19 + 4
2) Groot-Brittannië - 17.26

3) Italië - 19.00

4) Zwitserland - 19.66

5) Duitsland - 19.75

Tussenstand individueel:


1) Ben Maher (Eng) - Robin Hood W (Animo x Libero H) - 1.30
2) Natale Chiaudani (Ita) - Snai Seldana di Campalto - 4.47
3) Angelique Hoorn Blauwendraad's O'Brien (Peter Pan x Goudsmid) -
4.54

Foto Angelique Hoorn door: Remco Veurink - www.jmint.eu en www.melissen.net