Gemeente Purmerend

Doelestallen in oude glorie hersteld

28 augustus 2009

Er wordt alweer een tijdje hard gewerkt aan de renovatie van de Doelestallen. De voormalige veestallen vlakbij de Koemarkt worden in oude glorie hersteld. De gebouwen staan op de gemeentelijke monumentenlijst en hebben hun historische waarde voornamelijk te danken aan de geschiedenis van de veemarkt in Purmerend.

Op woensdag 26 augustus gaf wethouder Hans Krieger het officiële startschot voor de renovatie. Hij goot het eerste cement in de nieuwe fundering en gaf een kleine rondleiding door de historische gebouwen. In 1484 werd er voor het eerst een markt gehouden in Purmerend en sinds 1612 begon Purmerend bekend te staan om haar veemarkten. De markt groeide en groeide en dus moesten er mogelijkheden komen om het vee te stallen.
De huidige Doelestallen werden in het begin van de 19e eeuw gebouwd. Al met al zijn de Doelestallen dus al meer dan 100 jaar oud. De renovatie is erop gericht zoveel als mogelijk alles in oude staat terug te brengen. Dat gaat dan over de buitenkant, maar ook de binnenkant.
De oorspronkelijke bestrating komt binnen weer terug, net als de hardstenen drinkbakken en ijzeren beugels waar het vee aan werd vastgemaakt.
Een nieuwe bestemming voor de Doelestallen is nog niet vastgesteld. Wel wordt bij de inrichting rekening gehouden met mogelijke toekomstige functies. Zo komt er in de Doelestallen vloerverwarming en aansluitingen voor toiletunits en elektriciteit.

Wethouder Krieger geeft officieel startschot

detail Doelestallen