Technologie Stichting STW

Beter riviermodel kan helpen droge voeten te houden

vrijdag 28 augustus 2009

Onderzoekster ir. Rolien van der Mark ontwikkelde aan de Universiteit Twente op een STW-project een model om de bodemweerstand van rivieren te voorspellen. Die bodemweerstand moet bekend zijn om hoogwaterstanden in rivieren, en daarmee de veilige hoogte van de rivierdijken in ons land, te kunnen bepalen. Bestaande empirische modellen geven minder betrouwbare voorspellingen van de hoogwaterstand. Van der Mark hoopt op 28 augustus aanstaande op haar onderzoek te promoveren bij de Universiteit Twente.

De waterstand in een rivier wordt bepaald door de snelheid waarmee het water kan stromen; snelheid die weer afhangt van oneffenheden op de bodem van de rivier die wrijving veroorzaken. De mate van wrijving tussen de bodem en het stromende water wordt de weerstandscoëfficiënt genoemd. Met behulp van een weerstandsmodel kan de weerstandscoëfficiënt van het passerende water, gegeven de afmetingen van oneffenheden op de rivierbodem (bodemvormen) en de eigenschappen van de waterstroom, worden berekend. De weerstandscoëfficiënt, die de mate van wrijving tussen bodem en het stromende water weergeeft, is weer nodig om (extreme) hoogwaterstanden in rivieren, en daarmee de hoogte van onze rivierdijken, te bepalen.

Traditioneel wordt de weerstandscoëfficiënt met een empirisch model berekend. Nadeel hiervan is, dat ingenieurs niet weten of zoân model ook geschikt is voor extreme situaties die zich nog nooit hebben voorgedaan. Van der Mark heeft nu een weerstandsmodel ontwikkeld op analytische basis. Het model brengt het energieverlies in rekening als gevolg van vertraging van de stroming benedenstrooms van de top van een bodemvorm. Het resultaat is dat het nieuwe model naar verwachting breder toepasbaar zal zijn dan dat van een empirisch model.

Van der Mark deed ook nader onderzoek naar het karakter van de oneffenheden op de rivier- of zeebodem. Haar aanpak is bruikbaar bij de bepaling van de optimale diepteligging van pijpleidingen, of bij berekening van de ingraafdiepte van windmolens in zee zonder gevaar voor ondermijning door zandgolven.

Het onderzoek maakte deel uit van een lopend STW-Vici-project. Binnen dit project wordt vanuit verschillende invalshoeken onderzoek gedaan naar weerstand. Zo worden â naast rivierbodem-weerstand â bijvoorbeeld ook stromingsweerstand als gevolg van vegetatie en onzekerheden in weerstand onderzocht.

Rolien van der Mark werkt inmiddels bij Deltares, een onafhankelijk onderzoeksinstituut met kennis over water, bodem en ondergrond. Bij Deltares zullen Van der Markâs modelresultaten worden vergeleken met veldmetingen van hoogwaterstanden in de Nederlandse Rijntakken.

Promotie: 28 augustus 2009, Universiteit Twente Promovenda: Rolien van der Mark, c.f.vandermark@utwente.nl Promotoren: prof.dr. S.J.M.H. Hulscher en prof.dr.ir. H.W.M. Hoeijmakers
---

De missie van Technologiestichting STW is het realiseren van kennisoverdracht tussen technische wetenschappen en gebruikers. Om dit te bereiken brengt STW op elk project gebruikers en onderzoekers bij elkaar en stimuleert zij excellent technisch-wetenschapÂpelijk onderzoek. STW is bij uitstek een netwerkorganisatie. Het netwerk van STW telt meer dan 1000 bedrijven, waarvan ongeveer 40% technisch midden- en kleinbedrijf.