Politie Groningen

Zeven jongens aangehouden voor serie diefstallen en vernielingen

Delfzijl en Appingedam, 28-08-2009 o Met de aanhouding van zeven jongens in de leeftijd van 13 tot en met 15 jaar, allen uit Appingedam en Delfzijl, heeft de politie onlangs een serie winkeldiefstallen en vernielingen opgelost.

De diefstallen, veertig in totaal, werden in de periode januari tot en met juni 2009 gepleegd in zeven winkels, die verspreid liggen over de plaatsen Appingedam en Delfzijl. Vijf vernielingen werden gepleegd tijdens de laatste jaarwisseling. De jeugdigen bliezen met illegaal vuurwerk prullenbakken en verkeersborden op. Ten slotte bekrasten de jeugdigen vijf autos in Delfzijl-Noord.

De politie kwam de jeugdige verdachten op het spoor dankzij informatie uit eerdere jeugdonderzoeken. De jongeren werden druppelsgewijs aangehouden. In de groep van zeven vervulden twee knapen, een 13-jarige jongen uit Delfzijl en een 14-jarige jongen uit Appingedam, een leidersrol.

Motieven

Bij de diefstallen was het de jeugdigen vooral te doen om sigaretten, shag en snoepwaren. De grote hoeveelheid diefstallen van sigaretten vindt de politie opvallend. De jongeren pleegden de winkeldiefstallen en de vernielingen aan de ene kant omdat het stelen heel gemakkelijk ging. Anderzijds hadden de verdachten het gevoel dat de kans op ontdekking niet groot was. Ten slotte werd door sommige jongens groepsdruk ervaren.

Buurt- en jeugdagenten

Alle verdachten mochten na verhoor het politiebureau verlaten. De politie heeft het onderzoek al afgerond. Tegen twee verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt. Deze jongens hebben al een strafblad. De andere vijf moeten een alternatieve straf ondergaan bij buro Halt. Het onderzoek werd verricht door jeugd- en buurtagenten van het politiebureau in Delfzijl.