PvdA Rotterdam


PvdA veroordeelt generaliserende folder

Vr 28 Aug 2009 - Redactie
PvdA veroordeelt generaliserende folder

Onlangs is in de Tarweijk een folder verspreid Tarwewijk Veilig die voor veel commotie heeft gezorgd. In deze folder wordt vermeld dat Antilliaanse mannen overlast en drugsoverlast veroorzaken en dat de politie hen extra in de gaten houdt.

Generaliserend
De folder heeft voor grote verontwaardiging gezorgd omdat zij zeer generaliserend is. PvdA raadslid Peggy Wijntuin: De PvdA is voorstander van het beestje bij de naam te noemen. Wanneer een groep Antillianen overlast veroorzaakt mag dat ook gezegd worden. Deze folder maakt alleen geen onderscheid tussen de paar individuen die de boel verpesten en de rest van de Antilliaanse gemeenschap die gewoon eerzame burgers zijn. Daarnaast is het nog maar de vraag of het wel een Antilliaanse groep is die de overlast veroorzaakt, signalen uit de buurt wijzen ook naar een groep Dominicanen.

Generalisaties leiden tot een verkeerd beeld van de overgrote meerderheid van groepen goedwillende en hardwerkende Rotterdammers. Bovendien ontstaat er angst voor en verwijdering tussen groepen mensen. De PvdA vindt dat een slechte zaak.

Schriftelijke vragen
De PvdA heeft vragen over deze kwestie gesteld. De PvdA wil weten hoe het kan dat zon kwetsende folder kan worden verspreid zonder dat daar het dagelijks bestuur van de deelgemeente van op de hoogte is. Wijntuin: Zon folder wekt de indruk dat de gemeente achter de formulering ervan staat. Op deze folder is echter totaal geen democratische controle geweest. Zoiets kan en mag niet voorkomen.