Openbaar Ministerie


* >OM eist 4 jaar gevangenisstraf voor oplichten banken

OM eist 4 jaar gevangenisstraf voor oplichten banken

28 augustus 2009 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie in Den Haag heeft vandaag 4 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 40-jarige man uit Capelle aan den IJssel. Hij wordt ervan verdacht in de periode oktober 2007 tot november 2008 meerdere banken door heel Nederland (o.a. in Den Haag, Delft, Naaldwijk, Rijnsburg, Hoek van Holland en Tilburg) te hebben opgelicht. Volgens het OM is de man verantwoordelijk voor de verduistering van ruim vierhonderdduizend euro. Verder wordt hem diefstal, deelname aan een criminele organisatie en witwassen ten laste gelegd.

Politie en OM kwamen de verdachte op het spoor na twee eerdere onderzoeken waarbij verschillende bankfilialen voor tonnen werden opgelicht. In die onderzoeken zijn een 61-jarige man uit Rotterdam en een 59-jarige man uit Dordrecht veroordeeld tot gevangenisstraffen van 12 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk, en 18 maanden.

Tijdens beide onderzoeken werden de banken op een zelfde manier opgelicht of werden pogingen daartoe gedaan. De mannen uit Rotterdam en Dordrecht meldden zich bij de balie van de bank en legitimeerden zich met valse rijbewijzen en bankafschriften. Met deze valse legitimaties lukte het ze om grote bedragen op te nemen van rekeningen of nieuwe bankpassen met pincodes aan te vragen op een nieuw adres, waarmee ze later grote bedragen van rekeningen van gedupeerden pinden.

Het vermoeden was dat er een derde persoon bij betrokken was die de opdrachten gaf. Zo waren er verschillende videobeelden van pinautomaten waarop een persoon met de vals verkregen betaalpassen pinden. En beide veroordeelde mannen verklaarden dat ze door een andere betrokkene naar de banken werden gebracht en dat ze het verkregen geld gedeeltelijk aan hem moesten afstaan.

Op 16 maart 2009 kon de politie de 40-jarige man uit Capelle aan den IJssel aanhouden. Als het aan de officier van justitie ligt moet de verdachte die vandaag voor de rechter verscheen al het geld gaan terugbetalen.

De rechter doet over twee weken uitspraak.