Politie Gelderland-Zuid

Controles Gelders project Verkeershandhaving afgerond

Regiopolitie Gelderland-Zuid, 28-08-2009 o Met de trekking van prijswinnaars is een einde gekomen aan een gezamenlijke controleactie in het kader van het Gelders project verkeershandhaving. In de maanden april, mei en juni hielden de regionale Verkeershandhavingteams (VHT) van de drie Gelderse korpsen en het KLPD speciaal opgezette verkeerscontroles. Deze controles waren vooral gericht op jongere bestuurders (18-25 jaar) die zich keurig aan verkeersregels hielden en daarmee hebben bijgedragen aan de verkeersveiligheid. Het project als zodanig loopt nog even door. Het onderzoeksdeel, waarin met behulp van een enquête effecten worden gemeten van de controle, bejegening en beloning, neemt zeker nog een paar maanden in beslag. Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland (ROVG) publiceert naar verwachting eind 2009 in samenwerking met de Politieacademie de onderzoeksresultaten.

In de controleperiode werden duizenden bestuurders in Gelderland op zowel alcoholgebruik als snelheid gecontroleerd. Bij deze opvallende controles hanteerde de politie bij staande houding een bejegeningsprofiel, waarbij zij informatie verstrekte over de bedoeling van de controle en het effect ervan voor naleving van de verkeersregels. De controles werden vaak in de avond- en nachturen gedaan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het aandeel van jongeren, betrokken bij verkeersongevallen, gedurende deze periode het grootst is. Iedere gecontroleerde bestuurder die zich aan de regels hield, 2500 in totaal, kreeg na opgave van zijn/haar gegevens binnen twee weken een beloning (met begeleidende brief en enquête) thuisgestuurd via het ROVG.
Het merendeel van de gecontroleerde bestuurders hield zich aan de regels. De meeste overtredingen hadden betrekking op snelheid, slechts een gering aantal bestuurders had zowel gedronken als te hard gereden op de controlelocatie.

Mooie respons
Tegen de 1000 bestuurders stuurden vervolgens een kaart retour waarmee zij wilden meedingen naar het prijzenpakket, gericht op verkeersveiligheidsaspecten, dat het ROVG ter ondersteuning aan het project ter beschikking stelde. 500 personen vulden bovendien de later verstuurde enquête in, dit is 20%. Het ROVG is blij met dit responscijfer. De secretaris van het ROVG heeft in bijzijn van de projectpartners donderdag 16 juli de prijswinnaars getrokken. Zij hebben hun prijs inmiddels thuisgestuurd gekregen. Vandaag (28 augustus) zijn de hoofdprijzen (TomToms) persoonlijk overhandigd bij de winnaars thuis.

Onderzoek naar duurzame handhaving
Dit project is een gezamenlijk Gelders initiatief voor meer en breder onderzoek naar duurzame verkeershandhaving. Het betreft een vervolg op eerdere onderzoeken vanuit de werkgroep Handhaving van het Regionaal Overleg Verkeersveiligheid Gelderland. De laatste jaren is veel gedaan aan het verbeteren van de verkeersveiligheid: infrastructurele aanpassingen, het veiliger maken van voertuigen, voorlichting en educatie en, als sluitstuk, uitgebreide verkeershandhaving. De menselijke factor is een onderdeel waar nog extra aandacht aan kan worden gegeven. Daarom is provinciaal de keuze gemaakt om de (menselijke) aspecten controlekans, bejegenen en belonen verder te onderzoeken. Waar bij eerdere projecten één aspect per politiekorps werd opgepakt, zijn in het huidige onderzoek voor het eerst álle onderzoeksaspecten in de drie Gelderse korpsen tegelijk meegenomen. Met als focus de categorie verkeersdeelnemers van 18 tot en met 24 jaar, omdat zij daarvoor het meest bevattelijk lijken.

Resultaten
De Politieacademie is momenteel bezig met de verwerking van de enquêtes. Het gaat om zelfgerapporteerd gedrag waarbij effecten worden gemeten van de opvallende controle, de bejegening en de beloning op houding, gedragsintentie en gedrag. De resultaten van het onderzoek worden naar verwachting eind dit jaar bekend gemaakt.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het ROVG in Arnhem. Van de prijsuitreiking is fotomateriaal beschikbaar. Ook dit is te verkijgen via het ROVG.

Laatst gewijzigd 28-08-2009 15:47 | © Regio Gelderland-Zuid |