EU EC Enterprise


Milieu, consumentenzaken, volksgezondheid - Civiele bescherming - 27/08/2009

Bosbranden en overstromingen: de EU rukt uit

Brandweervrouw blust een bosbrand © EC

Als een van de lidstaten wordt getroffen door een natuurramp, helpt de EU waar ze maar kan. Ze coördineert de hulpverlening en trekt geld uit voor de wederopbouw van essentiële infrastructuur.

De meesten onder ons hebben lekker genoten van de vakantie, maar door natuurgeweld is de zomer voor veel mensen in Midden-Europa en rond de Middellandse Zee uitgedraaid op een nachtmerrie.

Eind juni leidde overvloedige regenval in grote delen van Beieren, Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Polen tot zware overstromingen. De Donau en vele zijrivieren traden buiten hun oevers.

Tegelijkertijd waren Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië en Griekenland in de greep van een ander fenomeen: bosbranden. Vorige week alleen al verwoestten 67 brandhaarden meer dan 20.000 hectare bos in Griekenland, waarbij zo'n twee miljoen bomen en minstens 150 huizen in vlammen opgingen.

De EU coördineerde de hulp, waardoor ook Italië, Frankrijk, Spanje en Cyprus grote blusvliegtuigen, zogenaamde Canadairs, naar de streek rond Athene konden sturen. De EU beschikt zelf ook over twee van die vliegtuigen, die zijn gestationeerd op Corsica. Ook die kunnen worden ingezet bij de bestrijding van bosbranden in het Middellandse-Zeegebied.

Verder heeft de EU een Europees systeem voor informatie over bosbranden English met actuele satellietgegevens over brandhaarden, gedetailleerde kaarten over getroffen gebieden en een zesdaagse verwachting om de waakzaamheid te verhogen.

De landen die deze zomer zijn getroffen door overstromingen, hebben nog niet om hulp van andere landen gevraagd, maar eerder zijn in dergelijke situaties al boten, pompen, generatoren, waterzuiveringsinstallaties en noodhulpgoederen naar getroffen gebieden gestuurd dankzij de civiele bescherming English van de EU.

Tot slot kan het EU-solidariteitsfonds worden aangesproken voor het bekostigen van essentiële maatregelen: noodopvang, het herstel van de infrastructuur of het beschermen van het cultureel erfgoed.