Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


28 aug 2009

Twee nieuwe Veiligheidshuizen in Twente

Minister Hirsch Ballin (Justitie) opent op 2 september de Veiligheidshuizen Almelo en Hengelo. Naast het sinds 2000 al bestaande Veiligheidshuis Enschede zet de regio Twente met deze twee nieuwe Veiligheidshuizen een belangrijke stap om vanaf 2011 de gehele regio vanuit de Veiligheidshuizen te bedienen.

Gezien de ambitie om op termijn vanuit de Veiligheidshuizen de gehele regio te bedienen is er voor gekozen om de twee nieuwe Veiligheidshuizen niet op locatie te openen, maar in Zenderen, een plaats midden in Twente. Tijdens de opening ligt het accent op de samenwerking en de verbinding tussen de ketenpartners die in de drie Veiligheidshuizen in Twente betrokken zijn.

De ketenpartners werken samen in de Veiligheidshuizen om onder andere jongeren en veelplegers op het rechte pad te brengen en te houden. Er worden verbindingen gemaakt tussen preventie, repressie en nazorg met als doel de samenleving veiliger te maken.

Veiligheidshuizen richten zich op veelplegers, huiselijk geweld, jeugd en gebiedsgebonden aanpak van criminaliteit en overlast. De ketenpartners -gemeenten, lokale zorgpartners, het Openbaar Ministerie, en politie - signaleren problemen, bedenken oplossingen en voeren die samen uit. Werkprocessen worden op elkaar afgestemd, zodat de strafrechtketen en de zorgketen op elkaar aansluiten en elkaar versterken.